EKOLOŠKI PRIHVATLJIV

Nakon plavog dizela na benzinske uskoro stiže plavi benzin s udjelom iz obnovljivih izvora

Plavi benzin će također imati 33 posto obnovljivih izvora, a osigurat će smanjenje emisije ugljika od najmanje 20 posto
Novi eko benzin
 Bosch

Bosch, Shell i Volkswagen zajedno su razvili plavi benzin - obnovljivo gorivo s niskim udjelom ugljika. Nakon završenog posla oko VW-ovog Blue Diesela koji ima trećinu obnovljivih komponenata, benzin će također imati 33 posto obnovljivih izvora, a osigurat će smanjenje emisije ugljika od najmanje 20 posto po prijeđenom kilometru. Prema procjeni, flota od 1000 Volkswagenovih Golfova 8 1.5 TSI pod pretpostavkom godišnje kilometraže od 10.000 kilometara, mogla bi uštedjeti više od 230 metričkih tona ugljičnog dioksida godišnje.

Prvi korak za Shell, multinacionalnu naftnu kompaniju, je omogućiti plavi benzin dostupnim na redovnim punionicama tijekom godine, a počet će od Njemačke. Menadžer za specijalna goriva u kompaniji, Felix Balthasar, izjavio je kako će plavi benzin pozitivno utjecati na održivost samog motora.

Naime, aditivi koji se u njemu nalaze su vrhunske kvalitete, i pomažu održati motor čistim i bez korozije, a moći će se koristiti u svim automobilima koja imaju odobrenje za Super 95 E10 benzin. Sebastian William, voditelj odjela za razvoj motora dodao je kako je novo gorivo veoma stabilno za skladištenje, zbog čega je prikladno za hibridna vozila.

Uwe Gackstatter, predsjednik Bosch Powertrain Solutionsa, priopćio je za javnost: "Na putu prema klimatski prihvatljivoj mobilnosti moramo osigurati da ne ostavljamo neiskorištene tehničke mogućnosti, počevši od elektromobilnosti i završavajući obnovljivim gorivima. Svaki udio CO₂ koji uštedimo može nam pomoći u postizanju naših klimatskih ciljeva".

Trećina obnovljivih izvora u plavom benzinu uključuju naftu i etanol na bazi biomase, certificiranu od strane Međunarodnog sustava za održivost i certificiranje ugljika (ISCC). Jedan od njegovih izvora je ulje kao nusproizvod koji nastaje u proizvodnji celuloze za papir, ali, osim toga, može se dobiti i iz ostalih otpadnih materijala.

Nakon temeljitih ispitivanja, Shell, Volkswagen i Bosch odredili su specifikaciju goriva koju je trebalo postići. Plavi benzin trebao bi se moći pronaći na Boschovim crpkama do kraja ovog mjeseca, počevši od Schwieberdingenu u Njemačkoj. Nakon toga, sljedeći su Feuerbach u Stuttgartu i Hildesheim blizu Hannovera. Konvencionalni Super 95 E10 počet će se postupno ukidati nakon toga.

Plava verzija benzina i dizela poslužit će kao nadopuna elektromobilnosti. Plan je da se ova goriva koriste u svim načinima prijevoza, međutim, još uvijek ostaje nejasno što će koristiti vozila koja su daleko od elektrifikacije - poput teških teretnih vozila, uključujući brodove i zrakoplove s motorima s unutarnjim izgaranjem. Također, fokus je na miješanju komponenata obnovljive biomase i sintetičkih goriva u velikom omjeru s uobičajenim gorivom kako bi ga učinili tržišno prihvatljivim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:44