Neizvjesnost

Muskov gubitak od 28 milijardi dolara: Teslino izvješće za treći kvartal uzdrmalo vjeru u elektrifikaciju?

Industrija se suočava s rastućim problemima jer usvajanje električnih vozila predstavlja izazov za profitabilnost

Elon Musk

 Profimedia

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, nedavno je pretrpio veliki financijski udarac jer je tvrtka objavila razočaravajuće rezultate u trećem kvartalu. Posljedice ovog izvješća izazvale su šok u financijskom svijetu, zbog čega je Musk izgubio nevjerojatnih 28 milijardi dolara (25,3 milijarde eura) svog bogatstva.

Industrija električnih vozila (EV), koja se prije smatrala svjetionikom profitabilnosti, sada se suočava s pitanjima o svojoj održivosti, a tradicionalni proizvođači automobila poput Toyote koriste priliku da izraze svoj skepticizam. Akio Toyoda, predsjednik i bivši izvršni direktor Toyote, dugo je kritizirao električne automobile i sada kaže: "Rekao sam vam".

image

Akio Toyoda

Profimedia

Skepticizam Akia Toyode o isključivom fokusu na električna vozila je opravdan. On je dosljedno tvrdio da električna vozila nisu jedini način da automobilska industrija postigne ugljičnu neutralnost, rekavši: "Postoji mnogo načina da se popnete na planinu." Drugi veliki proizvođači automobila slažu se s ovom perspektivom, s Lucid Motorsom koji je smanjio proizvodnju za 30 posto, a General Motors odgodio predstavljanje Chevy Silverada EV za cijelu godinu.

image

Toyota bZ4X

Toyota

Predsjednik Joe Biden bio je uporni zagovornik električnih vozila kao dijela svog plana za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije ugljika. Međutim, tržište električnih vozila nailazi na probleme jer visoke kamatne stope koče potražnju kupaca za električnim i drugim vozilima.

Jessica Caldwell, voditeljica odjela Insights u Edmundsu, rekla je za Fortune da ova financijska barijera "sprečava mnoge da uopće uđu na tržište".

image

Tesla Model Y

Tesla

Međutim, stručnjaci sugeriraju da ovi izazovi predstavljaju samo prepreke na putu do neizbježne dominacije električnih vozila u automobilskoj industriji. Caldwell je istaknula: "Industrija se kreće prema električnim vozilima — poricati to vjerojatno ne bi bilo mudro. Ovako taj put izgleda — to je ono što je nedefinirano i izaziva još veću zabunu".

Zaključno, nedavni gubitak od 28 milijardi dolara koji je doživio Elon Musk služi kao jasan podsjetnik da je budućnost industrije električnih vozila još uvijek neizvjesna. Uz tradicionalne proizvođače automobila i industrijske stručnjake koji propituju isključivi fokus na električna vozila, put koji je pred nama obilježen je neizvjesnostima, izazovima i potrebom za raznolikim pristupom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:00