AKTUALNO

Mercedes meta osuda u Kini zbog ‘uvredljivih’ zapadnjačkih stereotipa o očima modela u reklami

Reklamu s manekenkom čija je šminka navodno preuveličavala kos njezinih očiju korisnici su shvatili kao uvredljiv stereotip

Sjedište Mercedes-Benza

 Profimedia

Mercedes je povukao oglas koji je ovaj tjedan objavio na kineskoj aplikaciji za društvene mreže Weibo. Reklama je sadržavala manekenku čija je šminka navodno preuveličavala kos njezinih očiju, zbog čega je više nalikovala onome za što određeni korisnici Weiboa tvrde da su uvredljive zapadnjačke reprezentacije Kineza.

Reklama je objavljena 25. prosinca i do srijede se više nije mogla pronaći na društvenim mrežama. Mercedes je tek posljednja kompanija koja je optužena da koristi modele čija šminka preuveličava značajke u reklamama.

Ranije ovog mjeseca, na Weibu je također nastala galama nakon objavljivanja oglasa Three Squirrelsa, internetske trgovine grickalicama. U reklami je bila predstavljena manekenka Cài Niángniáng, čije su oči također bile našminkane na način koji su kritičari optuživali da su dizajnirane da privlače zapadnjačke stereotipe.

Do nedjelje, 26. prosinca, hashtag na tu temu prikupio je više od 300 milijuna pregleda na Weibu. Nažalost, korisnici aplikacije također su ciljali na manekenku u reklami, koja ih je tada optužila za cyber maltretiranje i uznemiravanje, te tvrdila da šminka samo ističe njezine oči, a ne preuveličava njihov oblik, te da bi kritičari oglasa trebali nastojati da budu inkluzivniji.

Sve se više ispituje način na koji su Kinezi prikazani, posebno kod zapadnih brendova. SupChina izvještava da je Gigi Hadid odbačena s modne revije u Šangaju nakon što je 2017. godine videozapis postao viralan u kojem ona žmiri očima kako bi oponašala lice Bude. U međuvremenu, 2018. godine Dolce & Gabbana su se suočili s bojkotom nakon promotivnih videa prikazujući Kineskinju koja se muči da jede klasična talijanska jela štapićima.

S druge strane, čini se da postoji određena reakcija na korisnike Weiboa, koji su optuženi da koriste 'cancel kulturu' za promicanje nacionalizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:40