GLASINE

Mercedes G-klasa u električnom izdanju? EQG bi trebao biti predstavljen na jesen!

EQG bi trebao stići kao prototip, ali činjenica da je riječ o konverziji pogonskog sklopa znači da bi on mogao biti blizu proizvodnje
Mercedes-Benz G-klasa
 Daimler AG

Poznato je da Mercedes već radi na potpuno električnoj verziji G-klase, nakon što je izvršni direktor Ola Kallenius model opisao kao neizbježan. Izvješće objavljeno na stranici Mbpassion sada navodi kako će nadolazeći EQG u konceptnom obliku biti predstavljen već ovog rujna na IAA Mobility izložbi u Munchenu.

Glasine o širenju postoje od listopada 2020. kada je Mercedes najavio svoje planove da učini G-klasu vlastitim podbrendom. Mercedes je nakon toga odabrao IAA Mobility Show kako bi službeno najavio svoja tri nova podbrenda – AMG, Maybach i G-klasu.

image
Mercedes-Benz G-klasa
Daimler AG

EQ verzija Mercedesovog najsposobnijeg terenskog vozila zapravo je sasvim logični potez. Glasine su da će on stići u prototipskom obliku, ali činjenica da je riječ o konverziji pogonskog sklopa u suštini znači da bi on mogao biti vrlo blizu proizvodnje.

Dokumentima iz travnja ove godine potvrđeno je da će električna G-klasa nositi naziv EQG, podudarajući se s ostalim potpuno električnim članovima EQ obitelji. Isti dokumenti otkrili su da će dostupan biti u dvije verzije – EQG 560 i EQG 580.

Očekivano, EQG će imati standardni pogon na sva četiri kotača s tri diferencijala. Prema pogonskoj arhitekturi EQS-a, EQG 580 trebao bi imati dva električna motora, po jedan na svakoj osovini, koji u kombinaciji proizvode 523 KS (385 kW) i 828 Nm okretnog momenta. Podna baterija od 108 kWh ostvarit će domet od oko 500 kilometara, a iako nemamo nikakve informacije of 560 izvedbi, vjerojatno će to biti slabija izvedba koja zadržava terenske sposobnosti EQG-a 580.

image
Mercedes-Benz G-klase
Daimler AG

Više informacija trebali bismo znati nakon IAA Mobility Showa u Munchenu koji je zakazan za 7. i 12. rujan 2021. Proizvodna verzija stići će kasnije, najvjerojatnije sljedeće godine. Osim toga, u očekivanju je i još sposobnija G-klasa 4x4².

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:36