VELIKI PLANOVI

Londonska zona ultra niskih emisija iduće godine u cijelom gradu. ‘Ljudi će se razboljeti‘

"Prečesto smo vidjeli da se mjere odgađaju diljem svijeta jer su politički nezgodne”, rekao je gradonačelnik Londona

Zona ultra-niskih emisija, London

 ULEZ

Zona ultra-niskih emisija u Londonu (ULEZ) bit će sljedeće godine proširena na cijelo područje velikog Londona. ULEZ je uveo gradonačelnik Londona Sadiq Khan 2019. godine i djeluje zajedno s gradskom naknadom za zagušenje s ciljem minimiziranja broja vozila na ulicama središnjeg Londona.

image

London, Velika Britanija

Profimedia

ULEZ kažnjava vozače vozila koja najviše zagađuju okoliš, uključujući većinu motocikala proizvedenih prije 2007. godine, većinu benzinskih automobila i kombija proizvedenih prije 2006. i većinu dizelskih automobila i kombija proizvedenih prije 2015.

image

Zona ultra-niskih emisija, London

NewScientist

Vlasti u Londonu navode kako će se proširenjem zone ultra-niskih emisija moći smanjiti emisije iz automobila i kombija za 285 do 330 tisuća tona, a osim toga, emisije CO2 u vanjskom dijelu Londona mogle bi se smanjiti za 135.000 do 150.000 tona. Guardian napominje da će prošireni ULEZ također smanjiti broj automobila koji najviše zagađuju okoliš na gradskim ulicama između 20.000 i 40.000 dnevno.

image

London, Velika Britanija

Profimedia

"Trostruki izazovi rješavanja otrovnog onečišćenja zraka, klimatskih hitnih situacija i zagušenja znače da moramo dodatno smanjiti emisije iz vozila u Londonu. Jednostavno nemamo vremena za gubljenje", rekao je Khan u izjavi. "Ovo je također pitanje socijalne pravde - jer onečišćenje zraka najteže pogađa siromašne zajednice. Gotovo polovica Londonaca ne posjeduje automobil, ali nesrazmjerno osjećaju štetne posljedice koje uzrokuju vozila koja onečišćuju okoliš".

image

Plan proširenja zone ultra-niskih emisija u Londonu

This is Money UK

"Prečesto smo vidjeli da se mjere odgađaju diljem svijeta jer se na njih gleda kao da su preteške ili politički nezgodne, ali nisam spreman odgađati akciju koju imamo mogućnost provesti ovdje u Londonu", dodao je Khan. Gradonačelnik Londona izjavio je da bi otprilike 550.000 Londonaca moglo razviti bolesti povezane s onečišćenjem zraka tijekom sljedećih 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:56