KAKO TROŠITI MANJE

Lagano ubrzavanje ili gas do daske? Većina vozača na pogrešan način traži uštedu

‘Vozači misle da će najveću uštedu goriva ostvariti ako lagano ubrzavaju, ali pokazalo se da to nije slučaj‘
 Željko Puhovski

Dok cijene goriva iz tjedna u tjedan divljaju, vozači koriste razne trikove kako bi ušparali koju litru.

Svaki vozač ima svoj trik i uhodanu kombinaciju uštede, a najpopularniji način za većinu je jednostavan - spora vožnja s laganim ubrzanjima.

No, je li takav način uštede goriva isplativiji?

Nije.

image
Evgeniy Medvedev/Alamy/Alamy/Profimedia

Suprotno logičnim zaključcima, potrošnja goriva može biti veća ako ubrzavate polagano.

Naime, s laganim ubrzanjima potrebno vam je dulje vrijeme za postizanje željene brzine i samim time dulje se troši gorivo, a ako stisnete ‘gas do daske‘ do iste brzine doći ćete puno brže.

Prema stručnjacima, najbolje je dozirati oko dvije trećine gasa i što brže mijenjati brzine.

Savjet je to Marka Doughertya, profesora na švedskom Sveučilištu Dalarna: ‘Vozači to nažalost ne razumiju, oni misle da će ostvariti najveću uštedu goriva ako lagano ubrzavaju, ali pokazalo se da to nije slučaj.

Ako želite postići brzinu od primjerice 90 km/h, najbolje je žustro ubrzati i u isto vrijeme pravilno mijenjati brzine‘ - zaključuje Dougherty.

image
Arhiva Cropix

Do istog zaključka lani su stigli i stručnjaci s poljskih sveučilišta Opole i Wroclaw.

Njihovo istraživanje provedeno na Toyoti C-HR s 1,2-litrenim benzinskim motorom otkrilo je utjecaj ubrzanja na potrošnju energije i učinkovitost vožnje tijekom testa od 30 do 130 km/h:

- Opušteno davanje gasa nije najbolji način da se maksimalno poveća učinkovitost goriva. Povoljno je, u smislu energije, intenzivno ubrzavati automobil na niskim prijenosnim omjerima kako bi se postigla konačna brzina ili udaljenost. To dovodi do značajnog smanjenja energije koju u konačnici potroši pogonski sklop automobila - zaključak je poljskih sveučilišta.

Kada je riječ o električnim automobilima, zajedničko mišljenje je da postupno i nježno ubrzavanje na najbolji način osigurava veći doseg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:22