nije street art

‘Kuda da vozim, kakvi su to špageti?‘ Nova signalizacija na asfaltu podijelila ljude više od maca u Masarykovoj

Riječ je o novoj, neobičnoj metodi koja pridonosi borbi protiv prebrzih vozača u urbaniziranim zonama

Krivudave trake

 Twitter (X) Screenshot

Iznenađenja na asfaltu nema samo u našim gradovima, no sada nije u pitanju "street art" rad već prometna signalizacija. Tako smo nakon "zmajevih zuba" u Španjolskoj, ludo zakrivljenih traka u Engleskoj i onih zelenih u Sloveniji, dočekali i "špageti" horizontalnu signalizaciju u jednom francuskom mjestašcu.

Riječ je o novoj metodi koja pridonosi borbi protiv prebrzih vozača u urbaniziranim zonama. Splet bijelih linija zbog kojih ulice izgledaju poput tanjura sa špagetima ima za cilj usporiti vozače, ali kritičari tvrde da će ta taktika samo zbuniti sudionike u prometu i dovesti do opasnosti. S druge strane, kao i uvijek, ima i onih kojima se to sviđa jer je korisno.

Mjesto Bauné u zapadnoj Francuskoj udaljeno je oko sat vremena od grada Le Mansa i kroz njega prolaze tri glavne prometnice. Na raskrižju dviju od tih cesta, prema riječima stanovnika vozači često jako ubrzavaju, bitno više od postavljenog ograničenja i klasična ih signalizacija rijetko usporava.

"Ovuda prođe 2300 vozila dnevno i mnoga voze prebrzo, baš kao i u većini ostalim ruralnih naselja u Francuskoj", rekao je Grégoire Jauneault, zamjenik gradonačelnika Loire-Authiona, za TFI Info. "Vozači ne poštuju propise pa smo morali pronači drugi način".

To je navelo grad da iscrta na asfaltu neobične, iskrižane trake, za koje su službenici smatrali da će privući pozornost vozača i natjerati ih da uspore. Ovakvo neuobičajeno bojanje traka koštalo je 5000 eura. Tako je jedan vozač rekao za TFI info da je, nakon što je vidio linije, bio prisiljen usporiti kako bi pokušao utvrditi koje su ispravne, no drugi je rekao da od kad se navikao na njih, da ga "ti špageti" uopće više ne usporavaju.

U međuvremenu, kritičari ove nove cestovne trake nazivaju "glupim i opasnim". Ističu da bi mogle dezorijentirati vozače i izazvati više problema nego što ih rješavaju. Unatoč zabrinutostima, ostale su iscrtane do danas, a jesu li pravi odgovor na sve veću stopu nesreća i smrtnih slučajeva na francuskim cestama, još nema podataka koliko je mjera bila učinkovita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:22