SVJETSKA PREMIJERA

Jahta na cesti od 3 tone: Rolls-Royce pokazao Spectre, svoj prvi serijski električni model

Spectre je luksuzni coupe čija će cijena biti između Cullinana od 350 eura dolara i limuzine Phantom od 460 tisuća eura

Rolls-Royce Spectre EV

 Rolls-Royce

Rolls-Royce je danas predstavio svoj prvi serijski EV, Spectre, više od 120 godine nakon što je osnivač Charles Rolls prvi put iznio ideju o električnom Rollsu.

Spectre je luksuzni coupe čija će cijena biti negdje između Cullinan SUV-a od 350 tisuća dolara (2,67 milijuna kuna) i limuzine Phantoma od 460 tisuća dolara (3,5 milijuna kuna), iako cijene nećemo saznati do kraja 2023. godine kada bi prvi automobili trebali stići svojim vlasnicima.

image

Rolls-Royce Spectre EV

Rolls-Royce

Vozeći se na izdašnom međuosovinskom razmaku od 3210 mm, i težak 2975 kilograma, Spectre je izrađen oko aluminijskog okvira koji integrira ogromnu bateriju kako bi coupe postao 30 posto tvrđi od bilo kojeg prethodnog Rolls-Roycea. Tvrtka je posebno škrta na riječima o tehničkim specifikacijama, uključujući veličinu paketa baterija, ali s obzirom na to da same baterije teže 700 kg, Spectre je sposoban za WLTP domet od 520 km, pa možemo pretpostaviti da su daleko iznad 100 kWh.

image

Rolls-Royce Spectre EV

Rolls-Royce

Ne znamo mnogo ni o pogonskom sklopu, samo da je najveća snaga relativno skromnih 585 KS (430 kW) i 900 Nm okretnog momenta, što je sposobno ubrzati kopnenu jahtu do stotke za 4,5 sekunde.

To je ionako vjerojatno dovoljno za automobil koji je napravljen za krstarenje oko Nice i St. Tropeza, a ne za vožnju po planinskim cestama iza njih. Planar sustav ovjesa odvaja stabilizatore kako bi spriječio okretanje na neravnim površinama u ravnoj liniji. Prilagodljivi amortizeri i upravljanje na sva četiri kotača također su dio paketa šasije.

image

Rolls-Royce Spectre EV

Rolls-Royce

Vizualno, Spectre crpi inspiraciju iz starijih Rolls automobila s dvoja vrata kao što su Wraith i Phantom coupe, ali izgleda šire i niže od oba. To je djelomično zbog rešetke niskog profila, najšire ikada ugrađene u Rolls i modernog rasporeda podijeljenih prednjih svjetala. Slično onima na najskupljim automobilima matične tvrtke BMW, prava prednja svjetla Rolls-Roycea nalaze se u udubljenju ispod para super-tankih LED DRL svjetala.

image

Rolls-Royce Spectre EV

Rolls-Royce

Čak je i legendarna maskota Spirit of Ecstasy aerodinamički podešena kako bi stvorila više sportski izgled Rollsa, dok je oblik fastbacka sličan luksuznim čamcima. Spectre se kotrlja na 23-inčnim naplatcima, što je prvi put da Rolls-Royce ima tako velike kotače u gotovo 100 godina.

Iznutra, arhitektura nadzorne ploče izgleda slično onome što ćete pronaći u drugim Rolls-Royce automobilima, ali ima digitalni zaslon na suvozačevoj strani, dok se poznata krovna obloga proteže do vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:47