ALFA NA VRHU

Iznenađeni? Ovo je Top 5 najboljih automobila koje je Jeremy Clarkson vozio u 2020. godini

Bez obzira na pandemiju, još uvijek je vrlo pristojan broj automobila koji su prošli kroz njegove ruke u svim oblicima i veličinama
Izbor Jeremyja Clarksona
 Alfaholics, Profimedia

Godišnji izbor najboljih automobila u protekloj godini u The Sunday Timesu Jeremyja Clarksona, već desetljećima najvećeg autoriteta u svijetu automobila, dočekali smo i sada, premda je pandemija ove godine kao i svima ostalima i njemu pokvarila brdo planova.

Čuveni se Jezza nije baš toliko navozio kao prethodnih godina, a u svojim je kolumnama prezenter emisije The Grand Tour pisao i o tome kako je složio poseban ekosustav na njegovoj farmi Diddly Squat u Oxfordshireu. Međutim, još uvijek je vrlo pristojan broj automobila koji su prošli kroz njegove ruke u svim oblicima i veličinama: gradski auti, SUV-ovi i superautomobili, oni s unutarnjim izgaranjem kao i hibridi i električni modeli.

Sada je sredio dojmove iz vožnji i složio Top 5 ljestvicu najboljih automobila u 2020. S osebujnim Clarksonom se ne morate uvijek slagati, no njegov izbor ima posebnu težinu, kako najboljih automobila, tako i najgorih...

image
Alfaholics GTA-R 290
Alfaholics

1. Alfaholics GTA-R 290

Ocjena: 5/5

Na prvom je mjestu Alfa Romeo. Okej, ne baš Alfa Romeo, već sjajna britanska restomod prerada Alfaholics GTA-R 290.

Ne bi se moglo reći da je Alfist, no Jeremy Clarkson ima dugogodišnju "ljubavnu vezu" s Alfa Romeom. Njegova ljubav prema klasičnim modelima poput GTA i GTV, koje je Clarkson vozio u "škotskoj epizodi" The Grand Tour, je bezuvjetna. Što je dobro jer to znači da je upoznat s brojnim manama klasičnih automobila općenito, poput činjenice da se redovito kvare i uglavnom su dizajnirani prije nego što je bila razmatrana ergonomija.

Ali, kad je ekipa iz Alfaholicsa iz Bristola predstavila GTA-R 290 na osnovi klasične Alfe Serije 105 od 320.000 funti s dvolitrenim Twin Spark atmosfercem "izbušenim" na 2,3-litre koji postiže 243 KS pri 7000/min na tek 830 kg mase (paneli karoserije izrađeni su od ugljičnih vlakana) Clarskson je znao da je to, to.

Snaga je prenosi na stražnje kotače putem kompaktnog 5-brzinskog ručnog mjenjača i laganog kardanskog vratila, a tu je i blokada diferencijala koja pomaže pri optimalnom raspodjeli snage. Ovaj auto vozaču pruža esenciju vožnje u najboljem moguće obliku, a Clarkson kaže da ga je obožavao voziti.

image
Mini John Cooper Works GP
Mini

2. Mini John Cooper Works GP

Ocjena: 5/5

Za Clarksonu Mini John Cooper Works GP predstavlja "puno, puno više zabave u automobilu nego kod mnogih koji imaju i 10 puta veću cijenu" pa je također ocijenjen s čistom "peticom".

Doduše, riječ je o najsnažnijem Miniju dosad koji ispod poklopca skriva 2,0-litreni turbobenzinski motor od 306 KS uz 450 Nm okretnog momenta. To mu omogućuje ubrzanje do stotke za 5,2 sekunde i maksimalnu brzinu od čak 265 km/h. Snaga se pritom prenosi na prednje kotače putem 8-stupanjskog Steptronic mjenjača. Ako je taj motor sjajan u BMW-u M135i onda u malenom Miniju radi čuda!

image
Bentley Flying Spur
Bentley

Bentley Flying Spur

Ocjena: 4/5

Jeremy Clarkson ove je godine podijelio nekoliko recenzija s četiri zvjezdice. Na papiru, Bentley Flying Spur pritom nije prošao ništa bolje na testu od pet ili šest drugih automobila. Međutim, ipak odlučila je činjenica što je Jeremy Clarkson kupio ovaj automobil.

Clarkson voli Flying Spur, najbolju limuzinu Bentleyja koji je prošle godine zamijenio model Mulsanne i stoga što ima sve najbolje od najboljeg što Bentley trenutno može ponuditi. U ponudi je masivni W12 stroj koji limuzinu tešku 2,4 tone tjera do 100 km/h iz stajanja za 3,9 sekundi, no tu je i V8 pogon koji je tek 0,2 sekunde sporiji, a uz vrhunski luksuz i komfor, za razliku od Mulsannea, novi "flagship" marke je istodobno koliko otmjen, toliko i agilan.

Clarkson je rekao: "Stisneš gas i kad pogledaš u retrovizor i vidiš automobile koji su ostali iza kao malene točkice, ne možeš ne pomisliti, pa kako je to moguće?"

image
Eagle Lightweight GT
Eagle

4. Eagle Lightweight GT

Ocjena: 4/5

Poput Bentleya Flying Spur, Eagle Lightweight GT dobio je četiri zvjezdice, ali također kao i Flying Spur ima prednost u odnosu na druge automobile s istom ocjenom.

Ne, Clarkson nije kupio jedan od tih modela (koliko je poznato). Umjesto toga, dodijelio mu je nagradu. Točnije, Eagle Lightweight GT Clarkson je proglasio "Super automobilom godine" na The Sunday Times Motoring Awards 2020.

Možda se ove tvrtke sjećate iz nezaboravne epizode u Top Gearu u doba Clarksona, kada je Eagle Speedster nazvao "najljepšom stvari koju sam ikad vidio". Proizvođač automobila sa sjedištem u Essexu uglavnom se bavi restauracijom klasičnih Jaguara E-Type, ali svako malo pokažu i neku vlastitu restomod preradu temeljenu na E-Typeu, od kojih je Eagle Lightweight GT najnoviji.

Ovakav Clarksonov izbor možda leži u činjenici što je nedavno testirao električni Porsche Taycan Turbo koji je na suprotnom kraju spektra sportskih automobila, koji je električan, težak i krcat tehnologijom, a nije tajna da Clarkson nije ljubitelj električnih automobila.

image
Ford Puma
Ford

Ford Puma

Ocjena: 4/5

Na petom mjestu najboljih automobila u 2020. godini, s četiri zvjezdice našao se automobil s prihvatljivijom cijenom, a to je Ford Puma. Premda se mali Fordov crossover Clarksonu nije posebno svidio izgledom, on voli njegovu praktičnost, poput detalja perive podnice u prtljažniku.

"Ovaj je automobil kreirala stvarna osoba koja vodi stvarni život", napisao je. "Ali i inženjeri koji zapravo vole vožnju, jer za razliku od gotovo svakog drugog malog SUV-a, ovaj vam na lice navlači osmjeh kada ste u žurbi!"

Zaključak: "Mogao je to biti samo još jedan frižider u dugoj paleti bijele tehnike, ali nije."

Clarksonovi najbolji od ostalih

Ostali automobili za koje je Clarkson ove godine ocijenio s četiri zvjezdice je McLaren GT, za koji je rekao da bi mogao biti "upravo ono što tražite ako se želite provesti u sada već nestalom vidu zabave više klase - u vožnji Francuskom rivijerom.

Svidio mu se i Mercedes-AMG GLE za koji je pomislio da je jednako dobar kao i Range Rover, ali jeftiniji, s tim da ga je, premda se pokazao sjajnim na cesti, tada razočarao na terenu, gdje je prednost opet dao Range Roveru.

Novi Land Rover Defender je kod Clarksona imao suprotne probleme. Dobar je i na cesti, ali Jezza ne razumije zašto toliko puno košta. Svidio mu se i novi Renault Clio - posebno u "budget" varijanti kada ne stoji previše...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:08