Imaju sve

Iz Azije uznemirujuće vijesti: Kina bi mogla ostaviti ostatak svijeta bez solarnih panela

Europa ovisi o Kini u dvije stvari: industriji električnih automobila (proizvodi većinu baterija) i industriji solarnih panela

Solarne ploče

Europska unija (kao i druge regije poput Sjedinjenih Država i Indije) već dugo potiču razvoj obnovljive energije poput solarne kako bi smanjila svoju energetsku neovisnost od drugih zemalja poput Rusije i Kine. No, iz azijske zemlje dolaze uznemirujuće vijesti: Kina bi ostatak svijeta mogla ostaviti bez solarnih panela.

To je upozorenje koje je ponovio i Bloomberg. Europa ovisi o Kini u dvije stvari: industriji električnih automobila (azijska zemlja proizvodi većinu baterija) i industriji solarnih panela.

A već smo u posljednje dvije godine vidjeli posljedice tako jakih ovisnosti, kao što je kriza mikročipova koja je uzrokovala zastoje u mnogim tvornicama automobila i velika kašnjenja u isporukama kupcima.

image

Solarne ploče

Profimedia

Točnije, Kina ima više od 97% svjetske proizvodnje silicijskih pločica, bitnih za proizvodnju solarnih panela. A razvoj solarne industrije u Europi značio bi da bi ta azijska država izgubila poziciju apsolutne dominacije.

Zapravo, i Europa i Sjedinjene Države i Indija započeli su razvoj svojih tehnologija i tvornica kao i Kina, što je navelo kinesku vladu da podigne mogućnost ograničenja izvoza na ta tržišta i time uspori razvoj na tim tržištima. Kina ne želi izgubiti svoju dominantnu poziciju u proizvodnji solarnih panela i iz vlade procjenjuju mjere za suzbijanje napora koje Europa, Sjedinjene Države i Indija ulažu u razvoj industrije solarne energije.

Kako bi to postigla, glavna mjera koju kineska vlada razmatra je pažljivo kontrolirati izvoz kako bi se spriječio razvoj sektora obnovljive energije, posebice solarne energije, u gore navedenim regijama.

Trenutno je ograničenje kineske solarne tehnologije samo ideja kojom se bave visoke razine azijskog diva i nije poznato hoće li se konačno odlučiti na to, ali ako hoće, to bi bila velika prepreka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:51