1 POSTO ELEKTRIČNIH

Istraživanje: Amerikanci osim u tri države ne žele prelazak na struju, žele voziti na benzin

Zvuči kao da smo prilično daleko od toga da izbacimo benzin, ili u našem slučaju - dizel, iz naših života

Teslini automobili

 Tesla

Elektrifikacija je u globalu ušla u "šestu brzinu", i postoji konsenzus oko toga. No, je li to stvarno tako pitaju se Amerikanci, a prema novim podacima iz SAD-a čini se da je suprotno. Ne samo da električna vozila čine manje od jedan posto registriranih, već samo nekolicina Sjedinjenih Država ima pad tržišta.

image

Teslina punionica

Profimedia

Studija, koju je proveo Axios na temelju podataka S&P Global Mobilityja, pokazuje sporiju priču o "prelasku" s fosilnih goriva na struju, barem nego što većina misli. Naime, u svibnju je 4,6 posto svih novih vozila u Americi bilo električno, što je dvostruko više nego u svibnju prošle godine, ali opet - veoma mali udio.

image

Proizvodnja Forda F-150

Ford

Naravno, to uzima u obzir svako pojedino vozilo uključujući i rabljena vozila. Postoji velika vjerojatnost da će se prijelaz nastaviti ubrzavati kako više modela bude dostupno tijekom sljedećih nekoliko godina.

U svibnju je na tržištu bilo 46 EV-ova, a S&P Global misli kako će ih do kraja godine biti 63. U isto vrijeme, više će država biti spremno prihvatiti tehnologiju.

image

Udio električnih vozila u SAD-u po državi

S&P Global Mobility

Nije iznenađujuće da Kalifornija vodi u prihvaćanju električnih vozila, gdje je 39 posto od svih novih registriranih vozila električno. Odmah iza Kalifornije je Florida sa 6,7 posto, a Teksas uzima broncu s 5,4 posto. Osim ovih država, samo Washington (4,4 posto) i New York (3,6 posto) imaju više od 3,5 posto od ostatka SAD-a.

image

Punjenje Tesle

Profimedia

No opet, kada govorimo o postotku električnih vozila na cesti u usporedbi s ukupnim brojem vozila, ne samo novih, brojke su prilično niske.

Manje od 2 posto vozila registriranih u Kaliforniji su potpuno električna. Svakako, sa stvaranjem više EV infrastrukture, prijelaz će se ubrzati, ali zvuči kao da smo prilično daleko od toga da će Amerikanci tako brzo izbaciti benzin iz njihovih vozila...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:03