NA RUKU VOZAČIMA

Istražili smo: Kazne u eurima od 1. siječnja bit će mnogo povoljnije, ovo su novi iznosi

Dosadašnja kazna od 300 kuna ubuduće će stajati 30 eura. Ili 226 kuna...
 Niksa Stipaničev/CROPIX

Jurnjava, nevezivanje sigurnosnim pojasom, vožnja s previše maligana u krvi, korištenje pametnog telefona... Zvuči nestvarno, no svi ovi prometni prekršaji pojeftinjuju 1. siječnja 2023., u trenutku kad službena valuta u Hrvatskoj postaje euro. I ne samo oni, već i gotovo svi drugi propisani Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Ministarstvo unutarnjih poslova, naime, već je predložilo, a Sabor izglasao zakonske izmjene kojima je jedini cilj bio propisati iznose kazni u eurima, pri čemu je konverzija provedena na krajnje neobičan način.

image
Niksa Stipaničev/CROPIX

Na oduševljenje svih koji vole snažnije pritisnuti papučicu gasa ili napraviti neke druge manje ili veće prometne nepodopštine, MUP se u ovoj prigodi nije koristio već dugo poznatim i od države propisanim fiksnim iznosom konverzije (7,5345 kn za 1 euro), nego su postojeće kunske iznose jednostavno zaokružili u eurske. I to bez puno mudrovanja, često od oka.

Barem se tako čini u nekim slučajevima, a posebno kad se vidi koliko će se ubuduće plaćati prekršaji za koje je u ovom trenutku propisana kazna od 300 kuna. Svi prekršaji s takvom kaznom, a u Zakonu o sigurnosti prometa ima ih čak 89, nakon Nove godine plaćat će se okruglih 30 eura.

Želite li pretvoriti taj iznos u kune, pa čak i u nekoj mjenjačnici s izrazito povoljnim tečajem, teško će vam na ruke biti isplaćeno više od 226 kn. Samim time, može se zaključiti da će prekršaji poput prekoračenja brzine u gradu za 10 km/h, parkiranja u pješačkoj zoni ili na autobusnoj stanici ili pak vožnje bez uključenih svjetala obaveznih u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka ubuduće stajati gotovo 25 posto manje nego sada.

image
Ranko Šuvar/CROPIX

Ipak, revni prekršitelji ne bi zbog ove vijesti trebali otvarati šampanjac i besprizorno slaviti, jer konverzija u režiji Ministarstva unutarnjih poslova nije baš uvijek rezultirala ovako izdašnim popustima. Dapače, pogled u zakonske izmjene otkriva da će kazne početkom sljedeće godine manje pojeftiniti za ozbiljnije prometne grijehe, kažnjive s paprenijim iznosima.

Tko, primjerice, nakon 1. siječnja 2023. prekorači brzinu za 20 do 30 km/h izvan naseljenog mjesta, ne drži propisani razmak kad se kreće iza drugog vozila ili napravi jedan od 47 drugih prometnih grijeha za koji je sad u zakonu propisana kazna od 500 kuna, morat će platiti kaznu od 60 eura.

I to će, doduše, predstavljati uštedu u odnosu na sadašnji iznos kazne s obzirom na to da tih 60 eura vrijedi otprilike 452 kune, no u ovom slučaju će prekršitelji ipak moći računati s kudikamo manjim "popustom" nego kad je riječ o prekršajima s popisanom kaznom od 300 kuna. On bi u ovom slučaju, naime, trebao iznositi 9,6 posto.

image
Niksa Stipaničev/CROPIX

Kako se iznosi kazni dalje povećavaju, konverzija u eure ide još manje na ruku prekršiteljima. Vozači koji nakon 1. siječnja 2023. počine jedan od 39 prekršaja za koje je sad propisana kazna od 1000 kuna, tu će kaznu platiti 130 eura, odnosno nekih 979 kuna.

Korištenje mobitela u vožnji bez uporabe Bluetootha ili sličnih rješenja koje omogućuju vožnju sa slobodnim rukama, vožnja motocikla bez kacige ili samo izazivanje prometne nesreće tako baš neće znatno pojeftiniti kad kune uskoro po sili zakona odu u ropotarnicu povijesti. Otprilike, tek 2,1 posto.

Na ponešto veću uštedu mogu računati oni koji počine prekršaj za koji je sad propisana kazna od 1500 kuna, barem u postotnom iznosu. Sve takve kazne, a u Zakonu o sigurnosti prometa ima ih čak 89, zaokružene su prilikom nedavnih zakonskih izmjena na 190 eura. Odnosno, na otprilike 1432 kune.

image
Niksa Stipaničev/CROPIX

Riječ je tako o potencijalnoj uštedi od 68 kuna ili 4,6 posto, no teško je očekivati da će netko posebno slaviti nakon što mu policija ispiše kaznu uglavnom predviđenu za "odgovornu osobu u pravnoj osobi". Dakle, za zapovjednu odgovornost u nizu prometnih nestašluka.

Kako su u Ministarstvu unutarnjih poslova ipak odvagnuli koje će kazne revnije zaokruživati na osjetno manji iznos, a koje baš i ne, najbolje svjedoči što će se kod prekršaja za koje su sada propisane kazne od 2000 i više kuna potencijalne uštede mjeriti u centima, a ne u eurima.

Prekršaji koji se sad plaćaju 3000 kuna plaćat će se 390 eura ili 2938 kuna (ušteda od 2,1 posto), dok oni najtvrdokorniji ne mogu računati baš na nikakav opipljivi popust.

Današnje kazne od 15.000 kuna, primjerice, ubuduće će se plaćati 1990 eura ili 14.994 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:32