CIJENA SERVISA

Ista usluga, različita cijena: Zašto žene plaćaju popravak auta više nego muškarci?

Mnoge radionice namjerno opisuju automobilske greške na zbunjujuć način

Servis automobila (ilustracija)

 Arhiva Auto klub

Predrasude o ženama nažalost nisu rijetkost, a posebno se ističu one vezane za automobile. Kako bi provjerili imaju li žene isti tretman kao muškarci među serviserima automobila, britanski Express je napravio zanimljiv eksperiment u kojem su nazvali stotinjak mehaničarskih radionica i pokušali saznati cijenu servisa za identičan automobil.

Prvi put bi se predstavili kao muškarac (Edward), a kasnije kao žena (Emma).

Od 70 radionica koje su odgovorile na upit, prosječni trošak servisiranja automobila u vlasništvu muškarca bio je 269 eura, dok bi žena za isti posao u prosjeku platila 283 eura.

Zanimljivo, jedna je mehaničarska radionica servis pokušala naplatiti ‘Emmi‘ osjetno više nego ‘Edwardu‘, ponudivši joj cijenu servisa od čak 558 eura!

image

Servis automobila (ilustracija)

Profimedia

U skladu s navedenim je i istraživanje međunarodne tvrtke za analizu tržišta YouGov provedeno na 4000 muškaraca i žena diljem Velike Britanije. Ono je naime pokazalo da mladi ljudi smatraju - da servisne redionice nisu ravnopravne, pri čemu je 65 posto ispitanika u dobi između 18 i 24 godine izjavilo da su radionice uglavnom prilagođene muškarcima.

Studija je također otkrila da se 46 posto žena osjeća ‘pod pritiskom‘ da brzo donesu odluke o potrebnim radovima na automobilu, a 45 posto ih je izjavilo da se zbog toga osjeća zbunjeno.

Unatoč tome, oko 83 posto žena vozačica tvrdi da dobro poznaju automobilske pojmove i probleme koje bi njihovo vozilo moglo imati - što sugerira da mnoge radionice namjerno opisuju automobilske greške na zbunjujući način kako bi izvršili pritisak na njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:47