PRIVILEGIJE 'ČISTIMA'

Hrvatska u 2012. godini napokon daje povlastice 'zelenim' automobilima

Osim hibrida i električnih vozila privilegiju bi imali i vozila koje pokreće prirodni plin i alternativna goriva

Hrvatska će se u idućoj godini napokon pomaknuti europskim standardima vezanim za poreze, trošarine i ostale oblike nameta za automobile.

Kao jedna od rijetkih zemalja na starom kontinentu koja nije uvažavala razliku između standardnih i ekološki prihvatljivih automobila, Hrvatska je godinama bila talac vlastite katastrofalne politike gdje su hibridna, električna i sva ostala ‘zelena’ vozila bila nepoželjna. Nažalost, za promjenu tragičnog odnosa prema ekološkim automobilima očito je bila potrebna promjena vlasti, a najave čelnih ljudi donedavne opozicije otkrivaju veliki zaokret u tom pogledu.

Oslobođenje davanja

Budući da nova vlada još nije niti sastavljena, konkretnih mjera još uvijek nema, no okretanje zelenim trendovima jedan je od glavnih prioriteta buduće vlasti vezanih za automobile. Konkretno, automobili koji ispuštaju manje štetnih plinova plaćat će manje trošarine, a kupci hibridnih, električnih ili ostalih vozila na alternativna goriva bit će oslobođeni pojedinih davanja, još nije definirano kojih.

Primjeri iz Europe otkrivaju da su gotovo sve vlade dale blagoslov ekološkim vozilima, a popularizacija takvih modela provodi se kroz razne pogodnosti, bonuse, oslobađanje od poreza ili čak subvencijama. Iako se zakoni razlikuju ovisno o zemlji, nepisano pravilo je da vlasnici automobila koji ispuštaju manje od 120 g/km CO2 imaju povlastice, dok su oni iznad dodatno opterećeni raznim nametima.

Deset godina kašnjenja

Takva praksa odlično funkcionira u svim zemljama, a odlični prodajni rezultati “zelenih” automobila to i potvrđuju. Nadamo se da obećanje nove vlasti neće ostati samo na riječima te da će kupcima ekološki prihvatljivih automobila maksimalno izaći u susret. U tom slučaju, kašnjenje za europskim standardima napokon bi završilo. Deset godina prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 13:40