Hrvati u Kneževini

Hrvati u Kneževini: Ako ne bude otkazan zbog korone, Prodan i Raštegorac jurišaju na Monte Carlo

Hrvatska posada vjeruje da odgode neće biti i nastavlja s pripremama svog prvog nastupa na slavnom reliju u Kneževini
Pripreme za Monte Carlo
 Uroš Modlić

Pandemija korona virusa prijeti novim udarcima Svjetskom reli prvenstvu. Nakon što su Šveđani već otkazali svoju utrku, pod velikim upitnikom je i prvi reli sezone u Monte Carlu. Razlog su ograničenja koja je uvela francuska vlada, a koja bi se po posljednjim najavama mogle postrožiti čime bi policijski sat umjesto u 20 sati počinjao u 18.

U novim okolnostima organizatori su već skratili rutu na 280 km, najavili ukidanje noćnih etapa i poseban protokol za sudionike.

image
Pripreme za Monte Carlo
Uroš Modlić

- U stalnom smo kontaktu s organizatorima i za sad znamo da publike neće biti, a nadam se da do odgode neće doći i da će se postići nekakav dogovor s vlastima, optimističan je Viliam Prodan, hrvatski relijaš koji je u svoj ovosezonski kalendar upisao nastup na Monte Carlu. Nakon 15 godina na najslavnijem i najpoznatijem reliju koji ove godine slavi 110. rođendan, Hrvatska će imati svoje predstavnike. Prodan i njegov suvozač Zoran Raštegorac na slavni Monte idu u tvorničkoj Ford Fiesti R4.

- Monte Carlo je automobilistički Olimp i svaki vozač sanja da se bar jednom okuša na njemu. Nakon što je Hrvatska potvrđena kao domaćin jedne utrke javila se želja da nastupimo na barem još dvije do tri utrke uz onu u Hrvatskoj, a odluka da idemo na Monte pala je sredinom studenog tijekom nastupa u Italiji na reliju Schio na kojem smo ostvarili pobjedu u svojoj klasi.

image
Pripreme za Monte Carlo
Uroš Modlić

Za uvijek zahtjevni reli na kojem se ove godine očekuje puno snijega, Prodan je okupio ekipu od 10-ak ljudi, naoružao se informacijama i jasno odredio visinu letvice.

- Naš primarni cilj je završiti reli, skupiti što više iskustva, a onda početi s pripremama za reli u Hrvatskoj. Imamo puno nastupa vani, ali Monte je nešto drugo. Nemam previše iskustva na snijegu, ali snaći ćemo se. Znamo da nas čeka žestoka konkurencija jer uvijek su tu neki superbrzi juniori, lokalni vozači koji poznaju teren, ali imamo dobar auto i ne opterećujemo se time. Imamo svoj ritam, svoj tempo i svoj cilj.

image
Pripreme za Monte Carlo
Uroš Modlić

Ukratko

Ford Fiesta R4 predstavljena je lani u ožujku, a Prodan koji ima bogato iskustvo s R automobilima, u novoj Fiesti debitirao je početkom listopada u Poreču, a sezonu zaključio pobjedom u Italiji

Dok Prodan trči Buzetom i nabija kondiciju, Raštegorac se liječi od corone. Srećom simptomi su blaži i iskusni Frik trebao bi biti u punoj formi za start 21. siječnja u Monte Carlu

Itinerer utrke 85 posto je izmijenjen i puno kraći u odnosu na prošlogodišnje izdanje, no, za Prodana to i nije toliko važno. Puno veći problem bit će izostanak publike koja je na Monte Carlu zna biti od velike pomoć vozačima koji zapnu u snijegu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:50