ZANIMLJIVA INOVACIJA

Honda tehnologiju upozorenja na auto u ‘mrtvom kutu‘ koristi za sigurnu šetnju prvašića do škole

Smješten na rame sedmogodišnjaka robot Ropot osigurava sigurnije samostalno kretanje djeteta do škole
Honda Ropot
 Honda

Honda je razvila te trenutno testira potomka svog humanoidnog robota ASIMO-a (Advanced Step in Innovative Mobility).Upoznajte Ropota - robota koji integrira tehnologiju upozorenja na vozilo (ili objekt) u "mrtvom kutu" japanske marke kako bi ceste učinili sigurnijima za djecu. Rapot je nešto poput anđela čuvara za djecu koja sama hodaju u školu i iz škole, te djeluje kao dodatni par ušiju i očiju.

Treba znati da je Japan dosta sigurna zemlja za pješake, čak i za djecu od sedam godina, no opasnosti uvijek postoje, posebice stoga što se tamo mališani potiču da samostalno hodaju tijekom prvog razreda osnovne škole. Sada Honda Ropot želi ove šetnje učiniti sigurnijima.

Rapot je robot veličine dlana koji se može pričvrstiti na remen školske torbe, te raspolaže tehnologijom koja je trenutno još u fazi razvoja, no ideja bi mogla biti sjajna; potvrdili bi to svi roditelji "prvašića" ili starijih školaraca koji samostalno odlaze u školu.

image
Honda Ropot
Honda

Kako djeluje Ropot? Prvog dana škole roditelj mora mališana prošetati do škole kako bi se upoznao s rutom. U toj šetnji Ropot uči rutu te na pješačkim prijelazima podsjeća djecu da moraju gledati lijevo i desno i tek tada robot počne pružati zvučna i taktilna upozorenja.

Osim toga, Ropot također može otkriti vozila koja dolaze iza leđa i upozoriti dijete na opasnost - na isti način na koji funkcionira sustav za otkrivanje vozila u mrtvom kutu kod automobila.

image
Honda Ropot
Honda

Usto, Rppot ima ugrađen i "tragač" koji obavještava roditelje ili skrbnika kada je dijete stiglo na određeno odredište.

Za razvoj ovako čega postoji dobar razlog vjeruju u Hondi. Prema njihovom istraživanju, upravo je ova dobna skupina pješaka jedna od ugroženiji, a jedan od razloga je taj što djeca ove dobi imaju tek dvije trećine vidnog polja odraslih, što hodanje čini znatno opasnijim.

image
Honda Ropot
Honda

Japanski stručnjaci još nisu objavili točan vremenski okvir za komercijalno izdanje Ropota, no nedavno je provedeno terensko istraživanje kako bi se prikupile povratne informacije iz stvarne upotrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:49