U TRENDU

Gura se struja, ali Mercedes-AMG i BMW M odjeli prodaju kao nikad: Masivni terenac G63 najprodavaniji AMG

Luksuzna vozila visokih performansi prilično dobro prolaze u SAD-u, a posebno dobro u Europi

2023. Mercedes-AMG G63 Grand Edition

 Mercedes-AMG

Većinom smo vidjeli pozitivne prodajne brojke za proizvođače automobila tijekom većeg dijela 2023.

Uz dodatnu pomoć analitičara iz JATO Dynamicsa, otkrili smo posebno zanimljivu činjenicu koja dolazi kao iznenađenje. Luksuzna vozila visokih performansi prilično dobro prolaze u SAD-u, a posebno dobro u Europi. A jedna marka stoji daleko iznad ostalih.

image

2023. BMW XM Label Red

BMW

Ta marka je BMW, točnije BMW M. Prema podacima za registraciju novih vozila u Europi, u prvoj polovici godine prodano je preko 19.600 modela BMW-ovog M odjela.

To je povećanje od 58 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rast se ne odnosi samo na Europu. BMW M vozila zabilježila su 16.400 prodaja u SAD-u do lipnja, čime je ukupan broj dosegao 36.000 u samo ove dvije regije.

image

2023. Mercedes-AMG G63 Grand Edition

Mercedes-AMG

Vrijedno je spomenuti da statistika odražava samo prave M modele. Vozila poput M340i nisu uključena, ali skupi XM svakako jest. A statistike pokazuju da je SUV s polarizirajućim performansama pokazao prilično dobre rezultate. 1171 komad je prodan u SAD-u do kraja lipnja, s gotovo istim brojem u Europi.

image

2023. BMW XM Label Red

BMW

Iako se ta brojka možda ne čini nevjerojatnom u nominalnoj vrijednosti, BMW XM iz 2023. ima početnu cijenu od 160.000 dolara u SAD-u. U prodaji je nadmašio neka znatno manje skupa vozila s visokim performansama, među kojima je i dvosjed Z4.

Više uspjeha ima kod BMW-ovog gradskog rivala, Mercedesa. Zapravo, mislimo na Mercedes-AMG, i to samo na teže AMG-ove. U Europi je prodaja AMG-a porasla za 57 posto u prvoj polovici godine s prodanih 13.700 jedinica. Dovoljno je zauzeti drugo mjesto među divizijama visokih performansi na europskom kazalištu, a Mercedes-AMG SL ključna je komponenta tog rasta.

image

2023. Mercedes-AMG G63 Grand Edition

Mercedes-AMG

Međutim, to nije najpopularniji AMG. Ta čast ide kultnom G63, koji je činio gotovo jednu od četiri nove prodaje AMG-a. S preostala tri mjeseca u kalendaru 2023., bit će zanimljivo vidjeti mogu li ove dvije luksuzne marke održati takav rast sa svojim specijaliziranim odjelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 08:58