ZVIJEZDA KLASE

FOTO, VIDEO: VOZILI SMO MERCEDES B-KLASE koji sada nudi elegantniji nastup, bogatu i tehnološki naprednu opremu te najmodernije motore

 
 Daimler AG

Obitelj se širi: nakon A-klase, Mercedes je još na jesenjem salonu automobila u Parizu pokazao kompaktni MPV B-klasu, sportski A45 AMG te A-klasu Sedan, a s vremenom će uslijediti niz noviteta na identičnoj platformu - modeli CLA, CLA Shooting brake, SUV modeli GLA i GLB te snažnija AMG inačice A45. Mi smo na španjolskom otoku Mallorci tako već imali priliku voziti potpuno novu, treću generaciju kompaktnog jednovolumena B-klase koja bi trebala slijediti uspjeh dvije generacije prethodnika koji su dosad pronašli 1,5 milijuna kupaca diljem svijeta. Već prvi susret s automobilom na parkiralištu zračne luke u Palma de Mallorci dao je naslutiti kako su dizajneri u lim praktičnije i obiteljske orijentirane B-klase utisnuli dinamiku i eleganciju kompaktne A-klase. I to vrlo uspješno.

Diamler AG

Automobil sada djeluje zrelije, dizajnerski skladnije i po proporcijama oku ugodnije od prethodnika. Primjećujemo kratke prevjese na krajevima karoserije koja, usput rečeno, za ovu klasu ima odličan koeficijent otpora zraka od 0,24, dok razmak između osovina od 2,73 metra osigurava prostraniju kabinu nego dosad. Pritom je nova B-klasa tek za 26 milimetara duža i deset milimetara šira od prethodne generacije. Prednji kraj s licem A-klase uspješno je implementiran na jednovolumenski B, a najviše su nam se svidjela stražnja svjetla novog dizajna koja su uža nego dosad pa i kompletan stražnji kraj djeluje bitno privlačnije. Uz novu B-klasu u ponudi je i AMG Line paket koji pridonosi sportskom nastupu s 18 ili 19 colnim alu naplacima, agresivnije oblikovanim branicima te saćastom efektnog izgleda s dijamantnim uzorkom kao i kod A-klase. Za vožnju smo na izbor imali nekoliko motorizacija, a odabrali smo model B200d sa 150 KS i 320 Nm. Sjedamo za upravljač i odmah primjećujemo kako se sjedi nešto više nego u A-klasi, a i pogled u brošuru automobila ukazuje nam kako je vozačka pozicija 90 mm viša u odnosu na A-klasu.

Foto: Daimler AG

Pritom su sjedala vrlo udobna, a preglednost u svim smjerovima uzorna zahvaljujući velikim staklenim površinama. Uglavnom, interijer s kokpitom vuče porijeklo iz A-klase, i sasvim očekivano, i ovdje pronalazimo tehnološke inovacije koje vožnju čine udobnijom i zabavnijom zahvaljujući MBUX sustavu povezivosti koji se koristi i umjetnom inteligencijom, pa s njim ne samo da možete komunicirati glasom, već ovaj inovativni sustav pamti i navike vozača i prilagođava se njegovom životnom stilu. U testnom primjerku nas je dočekao par spojenih velikih 10,25 inčnih zaslona s unaprijeđenim funkcijama Progressive u vidu prezentacije, dok u serijskoj opremi ipak dolaze dva 7 inčna zaslona ili kombinacija 7/10,25 inča.

Na stražnjoj klupi sjedi se odlično s raskošnim prostorom za glave, ramena i noge putnika zahvaljujući već spomenutom dugačkom razmaku između osovina, dok obujam prtljažnika raspolaže sa 455 litre ili čak 705 litara zahvaljujući stražnjoj trodijelnoj klupi koja se može pomicati za 14 centimetara. Kada se preklopi stražnja klupa obujam raste do 1540 litara iskoristivog prostora. Pravi multipraktik! Samo uz doplatu: električno pokretana peta vrata. Po pitanju komfora i luksuza u B-klasi to ni približno nije sve: uz doplatu su sada dostupna masažna, grijana i hlađena prednja sjedala s kinetikom prilagođavanja tijelu dok od sigurnosnih sustava i sustava za pomoć u vožnji nema čega nema. Baš poput S-klase i B-klasa uz sve ostalo, poput primjerice automatskog prepoznavanja prepreke, autonomnog kočenja, održavanja vozila u voznoj traci raspolaže i sustavom Intelligent Drive koji nudi polu-autonomno upravljanje.

Po pitanju pogona, pak, novi se dvolitreni četverocilindraš oznake OM654q (temelji se na OM654) koji već sada zadovoljava standard Euro 6d norme koje stupaju na snagu 2020. godine, pokazuje vrlo snažnim i konkretnim pri odazivu na gas. Osigurava to 150 KS i 320 Nm koje motor isporučuje na prednje kotače (uskoro i 4Matic) putem novog 8-stupanjskog mjenjača s dvije spojke. Ipak B200d nikako nije trkač, prije bismo ga nazvali kompaktnim obiteljskim vrlo brzim "cruiserom" (maksimalna brzina iznosi 220 km/h) koji se i u dinamičnijoj vožnji zavojima dobro snalazi kad do izražaja dolazi izravno upravljanje, no od četiri ponuđena režima vožnje (Individual, Sport, Comfort i Eco) kao da mu Comfort najbolje pristaje, jer tada B-klasa čak i na 19 colnim naplacima pruža najvišu razinu udobnosti za sve putnike. U takvim kombiniranim uvjetima - zavojita brdska cesta, autocesta - potrošnja od 7 litara učinila nam se prihvatljivom. Od ostalih motora nude se dva 1,3-litrena turbobenzinca od 136 i 163 KS u modelima B180 i B200 dok ponudu dizelaša otvara 1,5-litraš od 116 KS modelu 180d, dok modeli B200d i B220d pokreće dvolitreni turbo dizelaš od 150 i 190 KS. Svi motori zadovoljavaju Euro 6d normu. Na domaćem bi tržištu najzanimljiviji model mogao predstavljati B180d koji će od veljače iduće godine kad stigne na tržište stajati 280.000 kuna do registracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:08