PAPRENA A-KLASA

FOTO, VIDEO: NA MALLORCI SMO VOZILI MERCEDES-AMG A35! S cijenom od 50.000 eura i 306 KS osiguran je ulazak u svijet AMG-a

 
 Daimler AG

Novi Mercedes A-klase ove je godine sjajno startao na tržištu, a u prvi je plan iskočila sva sila tehnologije kojom raspolaže taj atraktivno oblikovani kompakt iz Stuttgarta. A-klasa je, naime, u klasu donijela dosad neviđene tehnološke inovacije koje vožnju čine sigurnijom, udobnijom i zabavnijom. Mercedesov kompakt tako je prvi model u ponudi marke opremljen umjetnom inteligencijom, pa s njim ne samo da možete komunicirati, nego inovativni sustav MBUX pamti navike vozača i prilagođava se njegovom životnom stilu. Cool zar ne? Jer dosad su ovakve inovacije bile rezervirane isključivo za najskuplje i najprestižnije modele u gami, no u Mercedesu su okrenuli pilu naopako te najbolju novu tehnologiju ponudili prvo u najdostupnijem modelu u ponudi, ciljajući na mlađe generacije koje se oduševljavaju najnaprednijim "tech-inovacijama" s kojom sada, eto, mogu raspolagati i u vlastitom automobilu.

Daimler AG

U međuvremenu na jesenjem salonu automobila u Parizu Mercedes je predstavljanjem modela A35 AMG pokazao da ima i materijala kojim će oduševiti i kupce A-klase fokusirane na adrenalinska uzbuđenja, na snagu i performanse. I te kako! Na španjolskoj Mallorci smo dobili priliku u to se uvjeriti i sami, gdje smo stigli odvesti prve testne vožnje novog Mercedesa-AMG A35. Na zapadnom dijelu otoka postoji panoramska cesta MA-10 koja spaja mjesta Andratx i Port de Soller. Krasna je to lokalna cesta uz more s bezbroj veznih zavoja, pa gotovo da u Mercedesu nisu mogli odabrati bolje mjesto za novinarske vožnje novog AMG modela. Odmah pritom valja kazati: A35 je novi ulazni model u svijet AMG-a i trenutno najsnažniji do dolaska brutalno snažne "top-gun" A45 varijante s, prema najavama 406 KS i ubrzanjem do 100 km/h ispod 4 sekunde! A35 je usto prvi, te jedini AMG model koji stoji zeru ispod 50.000 eura (375.000 kuna u Hrvatskoj).

Raspolaže s 306 KS te je zamišljen kao konkurent Audiju S3 te VW Golfu R. Automobil uživo izgleda doista atraktivno, posebice u novoj jarko žutoj boji, a već sada je dostupno posebno Edition One izdanje povodom početka prodaje, dakle, obilato opremljen i optički individualiziran A35 AMG sa serijskim naplacima od 19 cola i golemim stražnjim spojlerom. Standardni A35 AMG vozi na 18-colnim naplacima, sprijeda dominiraju raskošni otvori za hlađenje smješteni u braniku dok straga na krajevima difuzora stoje dva ovalna završetka ispuha. Unutrašnjost dobro poznajemo iz standardne A-klase koja je za ovu priliku decentno oplemenjena sportskim detaljima: upravljač je presvučen ugodnom alkantarom, dok jednodijelna kožna školjkasta sportska sjedala dominiraju interijerom. Pritom je već kod ulaska u kabinu jasno kako su niže postavljena od standardnih za još više sportskog dojma u vožnji. Novost su i dvije tipke na upravljaču za namještanje modova vožnje kako u bi u vožnji ruke uvijek bile na upravljaču na zavojitim cestama. Tada se osjeti da veća torzijska krutost karoserije poboljšava preciznost upravljanja, a koja osigurava i da vozač iz sportski podešenog ovjesa izvuče maksimum.

Foto: Daimler AG

Poznat AMG Dynamics odabir omogućuje pet programa vožnje - od standardnog i komfornog preko individualnog do Sport i Sport + režima, dok ispušni sustav s regulacijom zaklopa dolazi serijski. Zanimljivo, u vožnji ni u Sport+ modu nije preglasan i nametljiv, rekli bismo, podešen je da akustički prati vožnju baš onoliko koliko treba. S druge strane dvolitreni twin-scroll turbo benzinac koji se rado vrti svoju zadaću odrađuje vrlo uvjerljivo s 306 KS i 400 Nm, a uparen sa 7-stupanjskim SpeedShift mjenjačem s dvije spojke snagu pušta na sva četiri kotača. Pogon funkcionira tako da je A34 AMG u principu prednjepogonaš, a ovisno o uvjetima u vožnji 50 posto raspoloživog momenta šalje i na stražnju osovinu. U vožnji se osjeti trenutan odziv na gas, u zavojima podupravljanja gotovo da uopće nema, a kad zatreba, u kočnice s prednjim diskovima promjera 350 mm uvijek se možete osloniti.

Na koncu ovaj 'baby' AMG kako ga već nazivaju s obzirom na to da je i najdostupniji AMG model u ponudi s cijenom od 50.000 eura na cestu, osvaja po pitanju performansi - 4,7 sekundi do 100 km/h iz stajanja i 250 km/h maksimalne brzine vrhunske su brojke i A35 na cesti može biti jako brz, no ono što zapravo osvaja kod ovog sportaša kod kojeg je AMG finim doradama do savršenstva doveo pogon, prijenos, ovjes, karakteristike motora i upravljanje jest svakodnevna upotrebljivost i zavidna razina komfora te zabavno vrijeme provedeno iza upravljača i zbog svega onog čime raspolaže i standardna A-klasa, najmodernija napredna tehnologija u vidu MBUX sustava. U domaćim salonima prve Mercedes-AMG A35 očekuju tijekom veljače.

Mercedes-AMG A 35 4MATIC; denimblau; Ledernachbildung ARTICO/Mikrofaser DINAMICA magmagrau; (Kraftstoffverbrauch kombiniert 7,4-7,3 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert 169-167 g/km)  // 

Mercedes-AMG A 35 4MATIC; denim blue; Man-made leather ARTICO/microfiber DINAMICA magma grey; (combined fuel consumption 7.4-7.3 l/100 km; combined CO2 emissions 169-167 g/km)
Daimler AG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:24