KUMČE FERNANDA ALONSA

FOTO: TOYOTA JE POKAZALA OSVJEŽENI PICK-UP HILUX Osim atraktivnog izgleda najveća novost su 2,8-litreni turbo dizelaš od 204 KS i oprema Invincible

 
 Toyota

Toyota je pokazala prve fotografije osvježenog kamioneta Hiluxa kakvog poznajemo od 2015. godine.

Novo izdanje Hiluxa kombinira upečatljivi svjež dizajn,novi snažan 2,8-litreni dizelaš, a poboljšane su kako cestovne tako i terenske sposobnosti uz veću udobnost, unaprijeđenu opremu kao i proširenu paletu radi ciljanja sve veće potražnje vozila široke primjene u Europi.

Novost je oprema „Invincible“, najbogatija u klasi, a nudi posebno osmišljen izgled i vrhunsku razinu opreme kao dodatak na poslovičnu čvrstoću, robusnost i već legendarne kvalitete poput trajnosti i pouzdanosti koje su Hilux učinili najtraženijim pick-upom na svijetu.

Od njegovog uvođenja na tržište 1968., nezaustavljivi Hilux stalno i iznova dokazuje svoju kvalitete osvojivši Sjeverni pol, vulkane na Islandu, Antarktik te pobijedivši na Reliju Dakar 2019. godine. Omiljen je to kamionet u svim područjima svijeta gdje nestaje asfalt a počinje divljina.

Hiluxova nosivost od 1 tone i mogućnost vuče prikolice do 3,5 tone sada su prošireni na sve karoserijske izvedbe s pogonom na 4 kotača (jednostruka, produžena i dvostruka kabina).

Svjež izgled novog Hiluxa zahvaljuje potpuno preoblikovanom novom, hrabrom i snažnom trodimenzionalnom izgledu maske hladnjaka i branika, koji značajno pojačavaju vizualni nastup novog Hiluxa i naglašavaju čuvenu otpornost, robusnost i sposobnost vožnje po svim terenima.

Dojmljivi novi vanjski izgled moderniziran je uvođenjem novooblikovanih prednjih i stražnjih sklopova LED svjetala, a dodani su i novi naplaci od 18 cola kao i nove boje Emotional crvena 2, Dark plava te Oxide metalik brončana boja.

Dorađena unutrašnjost se odlikuje novim dizajnom ploče s instrumentima, i novim, centralno smještenim, zaslonom infotainment sustava od 8 inča na kojem se nalaze mehanički prekidači radi jednostavnijeg upravljanja u svim uvjetima vožnje.

Unaprijeđeni multimedijski sustav se odlikuje bržim odzivom softvera i zaslona, te sadrži integraciju pametnog telefona i za Apple CarPlay i za Android Auto.

Širok popis opreme sada uključuje sustav pametnog ključa i pokretanje motora tipkom, satelitsku navigaciju, automatski klima uređaj, prednje i stražnje parkirne senzore te ozvučenje s 9 zvučnika JBL Premium Sound System koji se odlikuje 8-kanalnim pojačalom 800W kao i tehnologijom CLARi-Fi.

Dodatno naglašavajući ekskluzivnost palete novog Hiluxa, široka ponuda dodatne opreme će omogućiti kupcima naknadno prilagođavanje vozila zahtjevima njihovog poslovanja ili slobodnog vremena.

Ta oprema uključuje zaštitni kavez, električni aluminijski pokrov, zaključavanje stražnje stranice sanduka, tvrdi krov za sanduk i utičnicu za napajanje od 12V u sanduku.

Najveća novost po pitanju motora je 2,8-litreni turbo dizelaš od 204 KS i 500 Nm, koji Toyotinom pick-upu daje na još boljim performansama u segmentu.

Novi motor Hilux ubrzava od 0 do 100 km/h za 10 sekundi što je 2,8 sekundi brže nego kod postojeći 2,4-litrenog motora, a koji prema tvorničkim specifikacijama troši 7,8 l/100 km uz emisiju CO2 od 204 g/km.

Ciljajući na najzahtjevnije Hiluxove kupce koji traže vozilo za široku primjenu, novi 2,8-litarski motor će biti dostupan u izvedbama s produženom (Extra Cab) i dvostrukom kabinom (Double Cab), uz mogućnost izbora između ručnog mjenjača sa 6 brzina ili automatskog mjenjača sa 6 brzina uz koji dolazi i pogon na 4 kotača.

Kod novog Hiluxa, inženjeri su željeli zadržati legendarne terenske sposobnosti uz istovremeno poboljšanje udobnosti u cestovnoj vožnji. Radi osiguravanja izvanrednih terenskih sposobnosti, Hilux je jedno od rijetkih vozila i dalje vjernih izvedbi sa šasijom koja bolje izdržava uvijanja i daje veću trajnost.

Udobnost i vozne sposobnosti novog Hiluxa su unaprijeđene poboljšanjem ovjesa i sustava servo upravljača. Ovjes je dorađen poboljšanjima prednjih i stražnjih amortizera, poboljšanom konstrukcijom lisnatih opruga i novim spojnicama radi postizanja mirnije vožnje i smanjenja udara prilikom prelaska preko rupa ili izbočina.

Hiluxove terenske sposobnosti, i tako već bez premca, dodatno su unaprijeđene novom elektroničkom funkcijom koja "oponaša" učinak mehaničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem (na izvedbama s pogonom na dva kotača); smanjenjem broja okretaja motora na praznom hodu s 850 na 680 okr/min te ugođenim odzivom gasa radi boljeg nadzora; unaprijeđenim sustavom stabilnosti (VSC) te novim sustavom nadzora kuta kotača.

Na vrhu ponude novog Hiluxa, dostupna u izvedbama s produženom (Extra Cab) i dvostrukom kabinom (Double Cab), je oprema Invincible koja je osmišljena za korisnike koji traže široku primjenu te žele sve pogodnosti i raznovrsnu primjenu pick-upa u kombinaciji s pustolovnijim i profinjenijim izgledom i obiljem opreme.

Detalji vanjskog izgleda koji se nalaze isključivo na opremi Invincible uključuju posebnu masku hladnjaka i branik, donju zaštitnu ploču, zaštitu blatobrana, te poseban izgled kvake vrata, naplataka i stražnje stranice sanduka.

U kabini, Invincible se temelji na specifikaciji High uz ekskluzivnu ploču s instrumentima, crnim metalik i crnim kromiranim umetcima, pa čak i posebnim dizajnom pametnog ključa. Na izvedbi s dvostrukom kabinom (Double Cab), „svijetloplava“ rasvjeta obloga prednjih i stražnjih vrata kao i dvobojne presvlake sjedala od perforirane kože daju dodatni pečat izgledu kabine.

Prodaja novog Hiluxa će započeti ove godine u srpnju kad će biti poznate i sve cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:37