AKTUALNO

FOTO: Provozali smo T-Cross, najmanji Volkswagenov SUV! Evo i prvih dojmova...

 

Nijemci nisu bilo posebno maštoviti kada je u pitanju ime, ali najmanji Volkswagenov SUV ima previše aduta u rukavu da bi ga to zasmetalo. U temeljima T-Crossa krije se Polo s kojim dijeli platformu, ali i proizvodne pogone smještene u Pamploni. Otkriva to i istovjetni međuosovinski razmak (256 cm) dok su ostale dimenzije ponešto drugačije i T-Cross je duži 5 cm (411) i viši 11 (156). Kao što tržište nalaže rast u visinu prati i povišena vozačka pozicija pa se za upravljačem sjedi 10 cm više u odnosu na Polo.

Foto: VW

Nove forme omogućile su preslagivanja i u odnosu na vanjska dimenzije unutrašnjost T-Cross neočekivano je prostrana i funkcionalna. Zasluga je to nekoliko pametnih rješenja, kao što je uzdužno pomicanje (14 cm) stražnje klupe u korist putnika ili prtljage. Obujam prtljažnika u osnovnoj postavci varira od 385 do 455 litara, dok se obaranjem stražnjih naslona povećava na 1281, a među opcijama je obaranje suvozačkog naslona nakon čega se u T-Cross mogu ugurati predmeti dužine 236 cm.




Poveznice s Polom još su vidljivije u unutrašnjosti koja se očekivano proteže u visinu. Digitalni instrumenti (u seriji s bogatijim paketima opreme) i multimedijalni sustav postavljeni su u ravnini, a lutanje izbornicima u potrazi za dodatnim informacijama je jednostavno, a sve je nadopunjeno modernim sustavima potpore.


Prve kilometre odradili smo s motorom od 115 KS u kombinaciji s automatskim mjenjačem i bez većih iznenađenja. Motor je tih, bez vibracija i kada se krene žustrije, a DSG mjenjača izvlači najbolje od 200 Nm okretnog momenta. Upravljač nudi kompromis između ležernosti i spremnosti na reakcije, a isto se može reći i za ovjes.


Trocilindrični motor bit će ponuđen i u slabijem izdanju (95 KS), a s vremenom će ponuda biti obogaćena i četverocilindričnim 1.5 TSI (150 KS). Službeni početak prodaje u Hrvatskoj najavljen je za sredinu travnja s početnom cijenom od 128.868 kuna za T-Cross s 1.0 TSI (95 KS) i paketom opreme Life, dok snažnija verzija (115 KS) s paketom Style starta od 146.511 kuna.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:40