SANKCIJE

Formula 1 objavila svoje sankcije Rusiji: Zemlja neće biti domaćin nadolazećeg Grand Prixa

Iako je odluka ocijenjena kao snažan signal da se taj sport neće natjecati u zemlji, izjava je ostavila prostora za tumačenje

Ruski Grand Prix

 Profimedia

Formula 1 je danas objavila kako je otkazala ugovor s promotorom ruskog Grand Prixa, čime je službeno proglašena odluka o otkazivanju utrke za 2022. godinu i produženju u budućnosti. Prošlog tjedna, F1 je objavio da je "nemoguće održati GP Rusije u trenutnim okolnostima".

image

Ruski Grand Prix

Web Screenshot

Iako je odluka ocijenjena kao snažan signal da se taj sport neće natjecati u zemlji, izjava je ostavila prostora za tumačenje, jer je Formula 1 navela da prati razvoj događaja i precizirala da je jedino nemoguće utrkivati se u trenutnim okolnostima.

image

2017. Ruski Grand Prix

Web Screenshot

Sada, međutim, nakon što je ugovor raskinut, "Rusija više neće imati utrku u budućnosti", napisao je F1 u priopćenju, ostavljajući malo prostora za tumačenje. Formula 1 trebala je započeti na autodromu u Sochiju, nakon čega se Grand Prix trebao prebaciti u St. Petersburg do 2025. godine.

image

Ruski Grand Prix

Profimedia

Rusija je domaćin Formule 1 od 2014. godine kada je tadašnji izvršni direktor Bernie Ecclestone potpisao ugovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji stoji iza invazije na Ukrajinu. Ruska vojna agresija na Ukrajinu se dogodila dok su F1 momčadi bile u Španjolskoj na testiranju po prvi put ove sezone.

image

Ruski Grand Prix

Profimedia

Vozači F1 su se također brzo oglasili, a Sebastian Vettel je odmah rekao da je donio odluku da se neće utrkivati u Rusiji, bez obzira na odluku sporta. Drugu su ubrzo uslijedili njegov primjer. Posljednju sličnu odluku donio je Međunarodni paraolimpijski odbor, koji je odlučio zabraniti natjecanje ruskim i bjeloruskim sportašima na Zimskim Paraolimpijskim igrama u Pekingu ove godine.

Invazija je također u pitanje dovela status vozača Haasa F1 Nikite Mazepina. Motorsport UK je objavio da vozačima s ruskom licencom neće biti dopušteno natjecati se u Ujedinjenom Kraljevstvu, što znači da se vozač neće moći natjecati na Velikoj nagradi Velike Britanije u srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:00