Odlučno ne

Ferrari otkrio karte o svojoj budućnosti: ‘Da sintetičkim gorivima, za autonomnu vožnju nije nas briga‘

Osim hibridnih i električnih modela Ferrari će iza 2030. u ponudi i nadalje ostaviti potpuno benzinski model koji će pokretati e-gorivo

Ferrari Daytona SP4

 Ferrari

Pošteno je reći da je Ferrari stekao naviku protivljenja normama, a prema riječima izvršnog direktora Benedetta Vigne, talijanski proizvođač automobila ne planira promijeniti smjer.

Govoreći na konferenciji "Budućnost automobila" u Financial Timesu, Vigna se osvrnuo na to kamo će legendarna marka krenuti u sljedećih nekoliko godina, uključujući kako se planira pozabaviti automatizacijom i svojim putem da postane ugljično neutralna.

image

Ferrari Competizione i Competizione A

Ferrari

Odgovarajući na prvu točku o autonomnoj vožnji, odgovor je bio - ne. "U kabini postoje četiri vrste softvera", rekao je Vigna, prenosi Insider. “Postoji softver za performanse, postoji softver za udobnost, postoji softver za infotainment i postoji autonomija. Za posljednji nas nije briga".

image

Ferrari Competizione

Ferrari

Zasigurno nije toliko iznenađujuća činjenica da Ferrari — proizvođač automobila poznatih po privlačnosti u vožnji — nije zainteresiran za preuzimanje kontrole stroja od vozača. I dok vjerojatno možemo vidjeti kako neki vlasnici svojih manje sportskih modela cijene barem nešto poluautonomne tehnologije, čini se da Ferrari ne želi imati ništa s tom "crnom magijom".

image

Ferrari Purosangue

Ferrari

Čak i uz rekordnu zaradu koja će tek porasti kada počnu isporuke rasprodanog crossovera do 2026., izvršni direktor Ferrarija obvezao se da V12 SUV neće premašiti 20 posto isporuka. Kada treba postati ugljično neutralan, Ferrari stavlja svoje karte na e-goriva u nastojanju da motor s unutarnjim izgaranjem održi na životu.

image

Ferrari Maranello

Profimedia

Vigna tvrdi da Ferrarijevi planovi za e-gorivo neće utjecati na njegov cilj da postane ugljično neutralan do 2035. godine. Ferrari će također predstaviti baterijsko električno vozilo u bliskoj budućnosti, a tvrtka je prošle godine izjavila da će potpuno električni i hibridni modeli činiti 80 posto njene ponude do 2030.

Ferrarijev izvršni direktor također je potvrdio da tvrtka ima sposobnost izrade softvera za njihove električne automobile bez traženja pomoći treće strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:51