RIGOROZNE KAZNE

Europska zemlja objavila totalni rat mobitelima: Na udaru vozači automobila, motora i bicikala

Iznimka je kada auto stoji, međutim, stajanje na cesti dok je na semaforu crveno svjetlo ne spada u ‘mirovanje‘
 Darko Tomaš/Cropix

Prevencija distrakcije vozača jedan je od važnijih ciljeva Europske Unije, pri čemu je posebna pažnja usmjerena korištenju mobitela u vožnji. Nažalost, univerzalnog zakona nema, svaka zemlja na svoj način pokušava iskorijeniti štetnu praksu brojnih vozača.

Ovoga tjedna Belgija je otišla korak naprijed i objavila totalni rat korištenju mobitela u vožnji, ne samo u automobilu nego i na biciklima te motociklima. Do sada je u Belgiji bilo kažnjivo samo uspostavljanje poziva s mobitelom u ruci tijekom vožnje, a nova zabrana od sad uključuje i druge elektroničke uređaje, poput tableta.

Uređaji se ne smiju postavljati na suvozačko sjedalo ili središnju konzolu radi korištenja.

Jedini ispravan i nekažnjiv način za korištenje je da uređaj bude smješten u držaču, odnosno nosaču predviđenom za mobitel ili drugi uređaj.

Sve drugo kažnjavati će se sa 174 eura, odnosno 1300 kuna.

image
Željko Puhovski/Cropix

Kazna se odnosi na čitanje i pisanje poruka, pozive, upotrebu navigacije, slušanje muzike i slične aktivnosti, uključujući držanje upaljenog mobitela u krilu na nogama.

Iznimke postoje tek u dva slučaja: kada automobil stoji ili je parkiran. Tada vozač smije koristiti telefon ili drugi uređaj. Međutim, stajanje na cesti dok je na semaforu crveno svjetlo ne spada u 'mirovanje'.

Novi zakon na snagu će stupiti u ožujku 2022., a kao što smo već naveli, odnosit će se i na bicikliste i motocikliste.

Procjenjuje se da u Belgiji najmanje 30 ljudi godišnje pogine u prometu zbog nepropisnog korištenja telefona za upravljačem. Zbog iste stvari, godišnje u prosjeku bude ozlijeđeno oko 2.500 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:00