ŠARENI AUTO SVIJET

Dvobojne karoserije auta sve popularnije, ali ove dvije boje već su godinama najtraženije

Studija je također pokazala da su dvobojne karoserije sve popularnije zahvaljujući porastu personalizacije

Različite boje automobila

 Autolist

PPG je objavio svoje godišnje izvješće o bojama automobila, u kojem je utvrđeno da je bijela najpopularnija boja automobila na svijetu. Primijenjena je na 35 posto vozila prošle godine, a na tradicionalnu boju još uvijek se naširoko gleda kao na 'siguran' izbor.

image

Najpopularnije boje na automobilima 2021. godine

PPG

Slijedila je crna, koja se može naći na 18 posto vozila proizvedenih 2021. godine. Ostalih tri mjesta pripadaju sivoj (14 posto), srebrnoj (11 posto) i plavoj (8 posto). Iako su najpopularnije boje bile relativno dosadne, PPG je primijetio da „raste popularnost sive, plave, zelene i ljubičaste, s novih živahnim bojama koje će vjerojatnije dobiti sportski modeli, a ne SUV-ovi i pickupovi”.

image

Najpopularnije boje na automobilima 2021. godine

PPG

U Sjevernoj Americi stvari stoje malo drugačije jer je srebrno/siva daleko najpopularniji izbor boja. Te dvije boje pronađene su na 34 posto vozila proizvedenih prošle godine, što je nadmašilo bijelu (24 posto), crnu (18 posto), plavu (12 posto) i crvenu (7,5 posto). Činjenica da se preferencije boja razlikuju po segmentima nije iznenađujuća, a plava je pronađena na 21,5% kompaktnih automobila u Sjevernoj Americi. Crvena je najpopularnija na sportskim automobilima, dok je zelena najpopularnija na pickupima.

image

Najpopularnije boje na automobilima 2021. godine

PPG

Studija je također pokazala da su dvobojne karoserije sve popularnije zahvaljujući porastu personalizacije. PPG je primijetio da su dvobojne završne obrade bile uobičajene 1950-ih i 1960-ih, ali 'konvencionalni procesi razvoja boja i primjene učinili su ih nepraktičnima u okruženjima masovne proizvodnje'. Međutim, zahvaljujući novoj tehnologiji primjene, proces nije toliko radno intenzivan kao što je bio i dvobojna završna obrada može se naći na raznim vozilima.

image

Najpopularnije boje na automobilima 2021. godine

PPG

Misty Yeomans iz PPG-a je rekla: „Prikladno je da će se dvobojni završni slojevi vratiti u modu tijekom ovog vremena kada mi kao društvo gledamo u prošlost. Zajedno s bojama po posebnoj narudžbi, toniranim prozirnim lakovima i mat završnim slojevima, dvobojne završne obrade bolje odražavaju individualne preferencije i osobnosti vlasnika vozila”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 08:43