mobilnost

Dubai sve bliži pokretanju luksuznog zračnog taxi servisa, ovako će izgledati čvorište zračne mobilnosti

AAM World Integrator World Center‘ je fensi naziv čvorišta zračne mobilnosti koje će biti postavljeno na jugu Dubaija

VPorts luka za zračne taksije (digitalni prikaz)

 VPorts

Dubai je nesumnjivo jedno od najboljih mjesta na svijetu za divljenje najnovijim luksuznim igračkama nekih od najbogatijih ljudi na svijetu, bilo da govorimo o automobilima ili superjahtama. To ga također čini izvrsnim tržištem za AAM (Advanced Air Mobility) industriju u nastajanju.

Mnoštvo proizvođača zračnih taksija iz različitih dijelova svijeta priprema se za pokretanje usluga na ovom području, uz pomoć jedinstvenog AAM čvorišta.

image

VPorts luka za zračne taksije (digitalni prikaz)

VPorts

“AAM World Integrator World Center” je fensi naziv čvorišta zračne mobilnosti koje će biti postavljeno na jugu Dubaija, pokrivajući gotovo 37.000 četvornih metara. Glavna snaga koja stoji iza toga je VPorts, infrastrukturni developer, koji je potpisao 25-godišnji ugovor o najmu ovog objekta s Mohammed bin Rashid Aerospace Hubom (MBRAH).

image

VPorts je glavni developer infrastrukture

VPorts

SkyDrive, koji tvrdi da je vodeći proizvođač zračnih taksija u Japanu, predstavio je prošle godine dvosjed SD-05, dizajniran za letove na kratke udaljenosti. SD-05 će izvesti svoj inauguracijski let 2025. godine, na Svjetskoj izložbi Expo, koja će se održati u Osaki, u Japanu.

S druge strane, Electrin hibridno-električni STOL (ultra-kratko polijetanje i slijetanje) značajno je veći (pet i više sjedala) i sposoban za letove na regionalnim rutama. Osim toga, podržavaju ga Zračne snage SAD-a i Lockheed Martin.

image

VPorts u partnerstvu sa SkyDriveom, Falcon Aviationom i Electra.aerom

VPorts

Ova dva vrlo različita eVTOL-a imat će koristi od najsuvremenijih tehnologija i mogućnosti testiranja budućeg Centra za integraciju. Falcon Aviation čak planira pokrenuti zračne taksi turističke letove u tom području već 2026. godine.

Jedan od ovih budućih "vertiportova" sprema se za početak rada za samo tri godine. Skyports Infrastructure dobio je zeleno svjetlo od njegove visosti šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma iz Dubaija za početak izgradnje ovih namjenskih čvorišta na strateškim lokacijama.

image

VPorts luka za zračne taksije (digitalni prikaz)

VPorts

To su Dubai International Airport, Dubai Marina, Dubai Downtown i Palm Jumeirah. Do kraja desetljeća, bogati turisti koji dolaze u UAE mogli bi uskočiti u luksuzne leteće automobile s nultom emisijom. VPorts čak kaže da će izgraditi i upravljati ne manje od 1500 "vertiportova" diljem svijeta. Ali ova će grandiozna vizija zaživjeti tek u sljedećih 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:04