PREGOVORI U TIJEKU

Direktor Renaulta: ‘Uskoro ćemo odlučiti o budućnosti svog poslovanja u Rusiji‘

‘Tamo radimo već 10 godina pa smo također ovdje da zaštitimo svoju imovinu i ono što smo do sada učinili‘, rekao je Luca de Meo

Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo

 Profimedia

Renault će uskoro odlučiti o budućnosti svog poslovanja u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koja je u tijeku. Dok je razgovarao s predstavnicima medija na konferenciji FT Future of the Car 2022, izvršni direktor Renaulta Luca de Meo potvrdio je da konačna odluka tek treba biti donesena, prenosi Reuters.

image

Tvornica Lada, AvtoVAZ

Profimedia

"Pregovori su još uvijek u tijeku", rekao je de Meo. “Ali također znamo da radimo već 10 godina ulažući puno novca tamo pa smo također ovdje da zaštitimo svoju imovinu i ono što smo učinili.”

image

2022. Renault Austral

Renault Group

Francuski proizvođač automobila našao se na udaru kritika od izbijanja rata zbog značajne prisutnosti na ruskom tržištu. Zapravo, posjeduje 67,61 posto većinskog udjela u Lada Auto Holdingu koji posjeduje najvećeg ruskog proizvođača vozila AutoVAZ. Renault je dosta vremena proveo razmišljajući hoće li napustiti rusko tržište ili ne.

image

2022. Renault Austral

Renault Group

Krajem travnja pojavila su se izvješća da Renault pregovara o prodaji svog udjela u Lada Auto Holdingu ruskom državnom istraživačkom institutu po cijeni od samo 1 rublju (10 lipa). Iako ovaj transfer tek treba biti finaliziran, tvrdi se da bi Renault imao mogućnost otkupa u roku od pet ili šest godina, iako bi cijena toga varirala ovisno o ulaganjima Rusije u idućim godinama.

image

Lada Vesta SW Cross

Renault Group

Također se navodi da bi Renaultov udio u njegovoj tvornici u Moskvi mogao biti prebačen na lokalnu upravu. "U našim planovima nije kupnja, ili još više, nacionalizacija", rekao je prošlog mjeseca ruski ministar trgovine Denis Manturov Financial Timesu. "Ali ako tvrtka danas nema mogućnosti osigurati opskrbu komponentama, ne možemo čekati zauvijek. Morat ćemo pronaći alternativu... Ovo će se odnositi na sve proizvođače automobila koji će odvojiti vrijeme za donošenje odluke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:28