nasljednik na struju

Danas s trake silazi posljednji primjerak: Omiljena Ford Fiesta odlazi u povijest nakon 47 godina

Posljednja Ford Fiesta bit će proizveden danas u tvornici u njemačkom Koelnu iz koje su izašli milijuni malog Forda

Ford Fiesta

 Ford

Ford je prošle godine u listopadu najavio kraj za svoj nadaleko poznati gradski model Fiesta, posebno kod europskih kupaca, a sada je definitivno došao kraj ovom poznatom modelu. Danas će naime biti proizveden posljednji primjerak nakon osam generacija i gotovo pola stoljeća na tržištu, javljaju iz Forda.

image

Ford Fiesta

Ford

Podsjetimo, od 1976. godine je proizvedeno oko 20 milijuna primjeraka tog modela, gotovo polovica njih u Njemačkoj – prvo u Saarlouisu u blizini francuske granice, a potom u Koelnu.

„Uspješna priča Fieste daleko je od kraja“ bili su izjavili iz kompanije 2016., na 40. godišnjicu tog modela, no, njeno vrijeme je sada sedam godina nakon toga ipak isteklo.

„Ovo je prijelomni trenutak za Ford“, rekao je stručnjak za industriju Ferdinand Dudenhöffer. „Poznata Fiesta napušta Europu te stiže novi, električni Ford“.

image

Ford Fiesta

Ford

Globalno, kompanija je trenutno "na valu" prelaska na električnu mobilnost i za Fiestu jednostavno više nema mjesta u baterijskoj budućnosti. Njezino mjesto će prema nekim najavama zauzeti novi električni gradski SUV Ford Puma EV.

Za te potrebe, Ford trenutno investira gotovo 2 milijarde eura u tvornicu u Koelnu za njenu prenamjenu u pogon za proizvodnju električnih automobila. Prvi od njih bit će lansirani već krajem ove godine.

image

Ford Fiesta

Ford

Fiesta je bila posebno popularna u južnim europskim državama poput Italije i Grčke, rekao je Dudenhöffer, a mi bismo dodali da je bila omiljena i na velikim tržištima poput Velike Britanije, Njemačke i Francuske. Njena prodaja doživjela je zenit početkom devedesetih, nakon čega popularnost tog modela pada.

Dudenhöffer sumnja hoće li Ford s nekim modelom automobila ponovo igrati tako veliku ulogu u automobilskoj industriji kao s Fiestom, no i prijelaz na električne automobile bit će ogroman pothvat za Ford, zaključio je stručnjak, a prenosi agencija dpa.

image

Ford Fiesta

Ford

Možemo se samo nadati da će i električni nasljednik biti pristupačan prosječnom kupcu poput svih osam generacija omiljene Fieste...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:32