premijera

Corrola budućih generacija: Toyota predstavila električni koncept bZ Compact SUV

Dođe li do proizvodnje, bZ Compact SUV vjerojatno bi se smjestio ispod bZ4X-a u liniji japanskog proizvođača

Toyota bZ Compact SUV (koncept)

 Toyota

Toyota je predstavila konceptni bZ Compact SUV koji izgleda kao najava mogućeg ulaska u kompaktni električni SUV segment.

Studija koja ne izgleda previše daleko od proizvodnog vozila ima za cilj pokazati što vozila s nultom emisijom predstavljaju sa stajališta zaštite okoliša, isporučeno u zabavnom za vožnju, atraktivnom paketu. Dođe li do proizvodnje, vjerojatno bi bio smješten ispod bZ4X u liniji japanskog proizvođača.

image

Toyota bZ Compact SUV (koncept)

Toyota

Izvana, Toyota je uspjela dizajnirati agresivnu i atletsku vanjštinu za bZ Compact SUV dok je i dalje ostala vjerna onome što očekujemo od potpuno električnih modela koje smo prije vidjeli od njih. Određeni elementi, poput prednjih svjetala u obliku kuke povezanih prednjom svjetlosnom trakom pune širine, prilično su poznati, ali većina dizajna je svježa na najbolji mogući način.

image

Toyota bZ Compact SUV (koncept)

Toyota

Kada je riječ o električnim vozilima, uvijek ćete željeti zadržati otpor zraka na minimumu kako biste povećali domet, pa se Toyota potrudila stvoriti vrlo fluidan dizajn. To je učinjeno upotrebom jako nagnutog staklenika kao i sužene kabine između ostalog, i dok su točni učinci ovih napora nepoznati, Toyota kaže da nudi SUV s "niskim" koeficijentom otpora.

image

Toyota bZ Compact SUV (koncept)

Toyota

Kako bi ostao u skladu s ekološkom misijom proizvođača automobila "Beyond Zero", kabina koncepta sadrži komponente izrađene od biljnih materijala koji se mogu reciklirati, naime sjedala. Unutrašnjost kao cjelina također održava tu istu vrstu dotjerane familijarnosti, s cjelokupnim rasporedom koji jako podsjeća na bZ4X.

image

Toyota bZ Compact SUV (koncept)

Toyota

U središtu pozornosti su zakrivljeni zaslon informacijsko-zabavnog sustava i skupina mjerača, koji rade zajedno s digitalnim asistentom po imenu Yui za isporuku informacija putnicima u obliku osvjetljenja i audio signala koji se kreću po kabini.

image

Toyota bZ Compact SUV (koncept)

Toyota

Vrlo je vjerojatno da će ovaj bZ Compact SUV koncept u jednom trenutku stići kao proizvodni model, s obzirom na to da jako podsjeća na postojeći bZ4X SUV i bZ3 limuzinu samo za kinesko tržište. Čak i Toyotini rukovoditelji nagovještavaju serijsku verziju vozila, s potpredsjednikom Toyotine grupe i generalnim direktorom Davidom Christom koji kaže kako su “tek počeli grebati po površini nadimka Beyond Zero".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:24