MRKVA I BATINA

Britanci ubacuju u višu brzinu: Kazne proizvođačima koji nemaju dovoljno električnih modela

Trenutna subvencija iznosi maksimalnih 2500 funti, a automobili moraju koštati manje od 35.000 funti
Axel Heimken
 AFP

Velika Britanija uskoro će postati europski lider na području smanjenja emisije štetnih plinova. U sklopu dorađene Net Zero strategije, ministri britanske Vlade objavili su kako će u narednih deset godina otvoriti do 440.000 radnih mjesta i osloboditi 90 milijardi funti za dodatna ulaganja.

Jedan od deset ključnih prioriteta je i potpuna elektrifikacija voznog parka za koju Vlada namjerava izdvojiti oko 1,62 milijardi funti, a koja uz subvencije za kupovinu ekoloških vozila, podrazumijeva i napredak u pogledu infrastrukture javnih punionica, posebno na lokalnim prometnicama.

Nedavno predstavljeni plan o potpunoj zabrani prodaje svih automobila koji puštaju štetne plinove do 2030. godine, sada je postao još ambiciozniji. Bržu tranziciju ministri planiraju ostvariti smanjenjem broja automobila u gradovima i povećanjem dijeljenja među korisnicima, izdašnim subvencijama, ali i nepopularnim potezom - kaznama automobilskih proizvođača koji ne rade dovoljno na potpunom ukidanju automobila pokretanih motorima s unutarnjim izgaranjem.

image
Axel Heimken
AFP

Proizvođače koji će se pridržavati nove strategije Vlada će nagrađivati različitim vrstama kredita, često i nepovratnim, a one koji neće proizvoditi dovoljno EV modela - Vlada će kažnjavati.

Cilj je natjerati proizvođače da prodaju sve veći broj modela s nultom emisijom, a primjena strožih kriterija najavljena je za 2024. godinu.

Kritičari nove strategije ističu da nije dobra, jer su je ministri 'odradili' pod pritiskom javnosti uoči summita o klimi Cop26 koji za manje od dva tjedna počinje u Glasgowu. Isto tako, kritizira se i Vlada koja unatoč velikim obećanjima, u praksi ne ide na ruku potencijalnim kupcima jer im stalno smanjuje pogodnosti i subvencije.

image
Axel Heimken
AFP

U Velikoj Britaniji, popust možete dobiti na cijenu potpuno novih vozila s niskim emisijama kroz potporu koju Vlada daje zastupnicima i proizvođačima koji cijenu vozila umanjuju za iznos te subvencije. Maksimalna potpora za automobile je 2500 funti, a da bi ispunjavali uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava, automobili moraju koštati manje od 35.000 funti.

Iznos potpore ovisi o kategoriji u kojoj se vozilo nalazi, a one uključuju automobile, motocikle, mopede, male i velike kombije, taksi vozila i kamione.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:21