U SVRHU RATA

Bosch u problemu: Ukrajinci kažu da se dijelovi koriste u ruskim oklopnjacima. ‘Istražit ćemo!‘

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rekao da je se Bosch dijelovi koriste u ruskim vojnim vozilima

Bosch sjedište

 Bosch Global

Dobavljač automobilskih dijelova Bosch prestat će s radom u Rusiji zbog zabrinutosti da su njegovi dijelovi korišteni u "necivilne" svrhe u invaziji na Ukrajinu. U priopćenju izdanom krajem prošlog tjedna, Bosch je rekao da je zaustavio isporuke kamionskih komponenti kupcima diljem Rusije dok istražuje kako se ti dijelovi raspoređuju.

image

Bosch dijelovi

Bosch Global

Auto News Europe izvještava da je dobavljač počeo istraživati kako se njegovi dijelovi koriste u ratu nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao da je zemlja otkrila da se Bosch dijelovi koriste u ruskim vojnim vozilima.

Bosch je rekao da niti jedan od njegovih dijelova nije isporučen izravno proizvođaču dotičnih ruskih vojnih vozila, no u priopćenju se navodi da su "shvatili optužbe ukrajinskog ministra vrlo ozbiljno i odmah pokrenuli intenzivnu istragu".

Tvrtka trenutno zapošljava otprilike 3500 ljudi u Rusiji na tri odvojene lokacije i očekuje obustavljanje cjelokupne proizvodnje u svojim lokalnim tvornicama.

Bosch je tijekom 2021. u Rusiji prodao robu u vrijednosti od 1,32 milijarde dolara. Ova odluka također dolazi ubrzo nakon što je njemačko ministarstvo gospodarstva pokrenulo istragu o tome je li Bosch prekršio zabranu izvoza robe koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe. Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, sankcije Europske unije ograničile su izvoz robe s dvojnom namjenom.

Bosch je samo posljednja u dugom nizu tvrtki koje su odgovorile na invaziju Ukrajine. Mnogi proizvođači automobila zaustavili su proizvodnju i prodaju vozila u Rusiji, dok je čak i domaći proizvođač automobila Lada bio prisiljen privremeno obustaviti proizvodnju ranije ovog mjeseca jer se otprilike 20 posto dijelova koji su mu potrebni nabavlja izvan zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:56