PAMETNA BOJA

Borba s vrućinama: U ovom će gradu bojati 100.000 četvornih metara cesta kako bi se grad hladio

Boju je napravio Streetbond, podružnica GAF-a, a zove se ‘Invisible Shade‘. Boja obećava da će odbijati sunčevu svjetlost s ulica

GAF Cool Community Project

 GAF

GAF Cool Community Project nedavno je završio zadatak prema kojem je obojio 92.903 četvornih metara cesta, igrališta i parkirališta u četvrti Pacoima u Los Angelesu u Kaliforniji.

Korištenu boju napravio je Streetbond, podružnica GAF-a, a zove se "Invisible Shade". Boja obećava da će odbijati sunčevu svjetlost s ulica i, nadamo se, rashladiti grad.

Boja se koristi za borbu protiv nečega što se zove efekt urbanog toplinskog otoka, u kojem gradovi postaju topliji od obližnjih ruralnih područja. Fenomen se događa kao rezultat brojnih čimbenika, uključujući nedostatak drveća koje bi pružalo hlad, toplinu ljudske aktivnosti i još mnogo toga.

Ipak, jedan od krivaca iza tog učinka su ogromne količine betona i asfalta u gradovima koji apsorbiraju i zadržavaju toplinu. To je široko rasprostranjen fenomen i doveo je do toga da gradovi poput New Yorka koriste bijelu reflektirajuću boju za krovove kako bi pomogli izbaciti dio topline.

No boja Invisible Shade koja se koristi za ovaj projekt još je pametnija. Proizvođač kaže da ne reflektira samo svjetlo u vidljivom spektru, već i svjetlo u infracrvenom spektru, odakle dolazi većina sunčeve topline.

Reflektirajuća boja, koliko god bila pametna, neće riješiti globalno zatopljenje, ali može učiniti gradove ugodnijima za život. Rezultati ovog projekta samo su anegdotski, ali do sada se čini da je boja pridonijela hlađenju površine obojenih područja u Pacoimi za 10 do 12 stupnjeva.

"Krajnji cilj nije samo sniziti temperaturu okoline u zajednici, već vidjeti kako to utječe na život ljudi u zajednici", kaže Jeff Terry, potpredsjednik korporativne društvene odgovornosti i održivosti u GAF-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07