PILOT PROJEKT

Borba protiv zombija: Pješake koji bulje u ekran zaslijepit će crveno svjetlo sa semafora

Vlasti u Hong Kongu predstavile su ‘pametan semafor‘ u obliku LED svjetla koja projiciraju crveno svjetlo na ekran mobitela

Semafor u Hong Kongu

 Hong Kong Transport Department

Pametni telefoni su tehnološko čudo koje nam uljepšava svakodnevicu i čini život jednostavnijim. No, taj civilizacijski iskorak mnogi su shvatili potpuno pogrešno.

Dovoljno se osvrnuti oko sebe i vidjet ćete spuštene glave i poglede zaljepljene u ekran mobitela. Poput zombija ljudi bulje u mobitele i istovremeno obavljaju tisuće drugih stvari.

Štete nema ako to čine u kontroliranim uvjetima, no kada izađu na cestu, onda se priča mijenja.

image

Semafor u Hong Kongu

Hong Kong Transport Department

Kako bi stali na kraj pješacima koji ne skidaju pogled s ekrana, vlasti u Hong Kongu odlučile su napraviti ‘pametan semafor‘ u obliku LED svjetla koja projiciraju crveno svjetlo uz rub ceste s obje strane pješačkog prijelaza.

Rastreseni pješaci koji bulje u pametne telefone, a pritom ne primjećuju da izlaze na ulicu, bit će ‘okupani‘ crvenim svjetlom. Jako svjetlo ‘pogoditi‘ će i ekran u kojeg gledaju.

Kada je na semaforu zeleno, svjetla se gase.

image

Semafor u Hong Kongu

Hong Kong Transport Department

Sličnih pokušaja do sad je bilo bezbroj: zvučni signali, treptajuća svjetla, sekunde koje odbrojavaju promjenu boje, sada i reflektori u oči...

Nažalost, bojimo se da lijek za zombije s mobitelom u rukama ne postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:20