ZAMJENA TEHNOLOGIJA

BMW JE TOYOTI POSUDIO SPORTSKE POGONE, JAPANCI UZVRAĆAJU GORIVOM ZA MOBILNOST BUDUĆNOSTI Bavarci najavili X5 na vodik već za dvije godine

 
 BMW

BMW je objavio nove planove za suradnju s Toyotom, ali ovoga puta neće se razvijati brutalni „sportaši“, nego automobili na vodik. Tako je najavljeno da će već za dvije godine svjetlo dana ugledati model X5 s pogonom na vodik.

Bavarski proizvođač je već na prošlogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu predstavio koncept iNext Hydrogen, kojime je najavljena buduća tehnologija.

BMW

Predviđeno je da ga pokreću elektromotori s ukupnom snagom 374 KS, a najavljeno je da će za punjenje biti potrebno samo 3-4 minute.

„Ovakav električni pogon s vodikom započet će s proizvodnjom u malim serijama, a sve će biti primijenjeno na aktualni BMW X5. Takav automobil planiramo predstaviti početkom 2022. godine“ objasnila je BMW-ova uprava.

BMW

Pogon na vodik razvija se u suradnji s Toyotom još od 2013. godine. Tako bi budući BMW-ovi modeli trebali koristiti japanske gorive ćelije, a električni pogon koristit će se iz budućeg modela iX3. Osim toga, BMW predviđa da će do 2023. godine u ponudi imati barem 25 elektrificiranih modela.

BMW

„Vrlo je vjerojatno da će pogon na vodik postati četvrti stup naše ponude različitih pogona. Naša X-obitelj iznimno je popularna pa je tako logičan kandidat za eksperimentiranje s ovakvim pogonima“, izjavio je Klaus Fröhlich, član uprave BMW-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:48