AKTUALNO

Bivši vlasnik ostao šokiran pronalaskom svoje slupane Tesle u Ukrajini, i dalje prijavljenom na njega

Stvarna zabrinutost leži u velikoj količini podataka i osobnih podataka koji ostaju pohranjeni u vozilu čak i nakon nesreće

Tesla Model X

 Copart

Ljudi koji svoja otpisana vozila povjere osiguravajućim društvima često pretpostavljaju da se time posljednji put opraštaju od svojih automobila. Međutim, situacija više nije tako jednostavna u današnjem modernom dobu. Bivši vlasnik Tesle bio je šokiran kada je saznao da je njegov prethodno uništeni Model X nekako dospio u Ukrajinu, zajedno s njegovim aktivnim računom za prijavu u aplikaciju.

image

Tesla Model X

Jay Yarow/CNBC

Pojedinac koji je prethodno posjedovao EV zove se Jay Yarow, a njegov Model X sudjelovao je u nesreći pred kraj 2022., što je dovelo do toga da je proglašen "totalkom". Nakon nekoliko mjeseci, Yarow je primio neočekivanu obavijest da se njegovo bivše vozilo ponovno pojavilo na internetu.

Na svoje zaprepaštenje, otkrio je da je Tesla još uvijek povezana pomoću njegovog računa, što mu je dalo mogućnost da odredi njegovu lokaciju u južnoj Ukrajini. Otkrio je da netko uživa u Drakeovoj glazbi putem Yarowova Spotify računa. Predvidljivo, Yarowova objava na Twitteru izazvala je veliko zanimanje, s više od 17,6 milijuna pregleda.

CNBC je istražio stvar i otkrio da je Model X bio na aukciji na Copartu prije nego što je prevezen preko Atlantika. Kako javlja The Autopian, ovo nije jedini slučaj. Još jedan prethodni vlasnik Tesle doživio je sličnu situaciju, primivši obavijest o ažuriranju firmvera sa svog otpisanog Modela S, koji se iznenađujuće pojavio u regiji pogođenoj sukobom u Ukrajini.

Praksa popravljanja i preprodaje oštećenih Tesli u drugim zemljama nije osobito neuobičajena, a to je trend koji se često viđa kod skupocjenih modela koji se u SAD-u proglašavaju "uništenima". Međutim, stvarna zabrinutost leži u velikoj količini podataka i osobnih podataka koji ostaju pohranjeni u vozilu čak i nakon nesreće.

image

Tesla Model X

Jay Yarow/CNBC

Ovaj problem nije jedinstven za Teslina vozila, već je karakteristika modernih automobila koji pohranjuju podatke u svoje infotainment sustave kako bi omogućili online usluge i druge značajke. Vrijedno je naglasiti da se slična situacija može uočiti kod neispravnih pametnih telefona i prijenosnih računala, koji zadržavaju izvorne korisničke podatke za prijavu, datoteke i povijest pregledavanja ako nisu ispravno obrisani prije nego što je uređaj proslijeđen drugoj osobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:12