POPUT JAMESA BONDA

Automobili na daljinsko upravljanje mogli bi postati novo moćno oružje terorista

Teroristima olakšan posao? Imali bi manje moralne dvojbe jer ne bi bili direktno suočeni sa žrtvama i ne bi riskirali život

BMW Serija 7

 BMW

Pravna komisija u Velikoj Britaniji upozorila je da bi teroristi mogli koristiti automobile na daljinsko upravljanje kao oružje. U dokumenti koji su objavili detaljno su objasnili kako bi vozilom na daljinsk pogon lako mogla upravljati osoba koja je kilometrima udaljena.

Trenutno ne postoji mogućnost da teroristi samo tako preuzmu kontrolu nad nekim automobilom na cesti, a vozila s daljinskim upravljanjem trenutno se koriste samo u kontroliranim uvjetima kao što su skladišta, farme i rudnici. Njihova tehnologija mogla bi se ugraditi u klasične automobile koji bi tada mogli poslužiti kao oružje, zabrinuti su Britanci.

image

Daljinsko upravljanje automobilom

Web Screenshot

Tako bi teroristima bio višestruko olakšan posao. Imali bi manje moralne dvojbe jer ne bi bili direktno suočeni sa žrtvama, ne bi riskirali vlastiti život i policija bi ih puno teže uhvatila na djelu.

Jack Cousens, iz britanske automobilske udruge kaže da je lako moguće da tehnologija koja se nekada koristila za dječje igračke u budućnosti napreduje do dozvoljenog načina vožnje pravih automobila, a tada bi postojala i prava prijetnja da netko neželjen preuzme nadzor nad vozilom.

image

James Bond: Tommorow Never Dies

Profimedia

"U filmu o Jamesu Bondu iz 1997. vidjeli smo pogled u budućnost. Ta budućnost je sada tu", izjavio je Cousens. U filmu "Tomorrow never dies"; tajni agent 007 vozi BMW serije 7 na daljinsko upravljanje te s njime uleti u izlog na ulici. Stručnjaci su zabrinuti da bi tako nešto moglo uskoro biti moguće i u realnosti.

image

James Bond: Tommorow Never Dies

YouTube Screenshot

U trenutnim zakonskim propisima u Velikoj Britaniji ne postoji članak u kojem piše da vozač mora biti u samom vozilu tijekom upravljanja. Tako je otvoren put za vožnju na daljinsko upravljanje i svatko tko bi imao tehnološku mogućnost mogao bi voziti na daljinu javnim cestama već sutra.

"Iako se trenutno rade razni pokusi s vozilima na daljinsko upravljanje, prije nego što ta tehnologija završi na cesti trebamo opsežna testiranja, stroge zakonske propise i mnogo konstruktivnih diskusija" dodao je Cousens.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:49