ELEKTRIFIKACIJA

Amerikanci prelaze na struju: Ford u Europi otpušta gotovo 4000 radnika

Zabrana motora s unutarnjim izgaranjem znači znatno manje posla na pogonskim sklopovima

Tvornica Forda (ilustracija)

 Rober Solsona/ContactoPhoto/Profimedia

Američki proizvođač automobila Ford objavio je danas da u iduće tri godine planira ugasiti 3.800 inženjerskih i administrativnih poslova u Europi zbog rastućih troškova i potrebe za ekonomičnijom strukturom u prijelazu na električna vozila.

Otprilike 2.300 radnih mjesta bit će ugašeno u Njemačkoj, u pogonima u Koelnu i Aachenu, 1.300 u Velikoj Britaniji i 200 u ostatku Europe, objavila je tvrtka.

Kako navodi Hina, smanjenje broja zaposlenih namjeravaju postići kroz programe dobrovoljnog odlaska.

image
Getty Images via AFP

Sindikati su krajem siječnja rekli da najgori mogući scenarij predviđa gašenje 2.500 radnih mjesta u Europi, podsjeća Reuters.

Ford će u Europi zadržati oko 3.400 inženjera koji će raditi na osnovnoj američkoj tehnologiji i prilagoditi je europskim kupcima, rekao je u razgovoru s novinarima šef Fordova europskog odjela putničkih električnih vozila (EV) i njemačkog ogranka Martin Sander.

"Napuštanje motora s unutarnjim izgaranjem znači znatno manje posla na pogonskim sklopovima. Prelazimo u svijet s manje globalnih platformi gdje je potrebno manje inženjerskog rada pa moramo provesti prilagodbe", rekao je Sander.

Fordova strategija elektrifikacije nije se promijenila, naglasio je Sander, potvrdivši da do 2035. planiraju u Europi prodavati samo električna vozila.

image
Getty Images via AFP

Do kraja ove godine Ford bi u Europi trebao lansirati svoje prvo električno vozilo, razvijeno na Volkswagenovoj MEB platformi, i razmatra mogućnost preseljenja svoje platforme na Stari kontinent, vjerojatno u tvornicu u španjolskoj Valenciji, dodao je Sander.

"Pripremamo našu organizaciju za tržišnu utrku i pobjedu u regiji koja se suočava s nezapamćenim gospodarskim i geopolitičkim izazovima", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:31