ELEKTRIFIKACIJA

500e je samo početak: Fiat će do 2030. biti potpuno električni proizvođač automobila!

Uz to, legendarno testnu stazu pretvorit će u botanički vrt, najavio je direktor kompanije
Fiat 500e
 Darko Tomaš/CROPIX

Prošlo je godinu dana otkad je Fiat predstavio svoj novi, potpuno električni 500e. Direktor kompanije Oliver Francois potvrdio je i 'vruću' benzinsku izvedbu Abarth, ali sada je potvrđeno mnogo više nadolazećih EV-ova u Fiatovu postavu. Točnije, talijanski proizvođač automobila do kraja ovog desetljeća planira postati potpuno električni.

image
Fiat 500e
Darko Tomaš/CROPIX

Francois je ovo najavio u priopćenju za javnost materinske kompanije Stellantis, a najava bi mogla biti povezana sa sastankom Francoisa i istaknutog arhitekta Stefana Boerija, poznatog po dvojnim rezidencijalnim kulama Bosco Verticale u Milanu. Dvojac je razgovarao o potrebi hitnih promjena u urbanim krajolicima, koje je Boeri nazvao odgovornima za 70 posto globalnih emisija CO2, a obavijest bi također mogla biti povezana s današnjim Svjetskim danom zaštite okoliša.

image
Fiat 500e
Darko Tomaš/CROPIX

'Naža je dužnost čim prije na tržište ponuditi električne automobile koji ne koštaju više od onih s motorom s unutarnjim izgaranjem, u skladu s padom troškova baterije. Istražujemo područje održive mobilnosti za sve: ovo je naš najveći projekt. Između 2025. i 2030. naša će linija proizvoda postati potpuno električna. To će biti radikalna promjena za Fiat', izjavio je Francois.

image
Fiat 500e
Darko Tomaš/CROPIX

Uz ovo, Francois se osvrnuo i na zloglasno trkalište na krovu Fiatove stare tvornice Lingotto, za kojeg je naveo da će dobiti 'zelenu' transformaciju. 'U međuvremenu, u bliskoj budućnosti, za samo nekoliko mjeseci, ponosan sam što ćemo vidjeti pretvaranje legendarne staze na krovu bivše tvornice Lingotto u Torinu u najveće viseće vrtove u Europi, s više od 28.000 biljaka. Veliki, smislen, i još jednom održiv – projekt, koji treba revitalizirati grad Torino, naš dom'.

image
Fiat 500e
Darko Tomaš/CROPIX

Iako maleni potpuno električni 500e izgleda slično svojoj braći s motorima s unutarnjim izgaranjem, to je zapravo prvi automobil koji je od temelja izrađen da bude EV. Baterija od 42 kWh napaja jedan elektromotor od 120 KS, što iako ne zvuči mnogo, to je jedan od najbržih standardnih Fiatovih proizvodnih modela od svih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:45